Praktijkvoorbeeld

Van koffiecapsule naar zakmes

Publicatiedatum: 3 oktober 2018
Organisatie: Nespresso

Een kopje koffie kan meer bieden dan alleen een moment van genot, vinden ze bij Nespresso. Het heeft ook de potentie om natuurlijke rijkdommen en menselijk potentieel te herstellen, aan te vullen en nieuw leven in te blazen. Een kop koffie, kortom, met een grotere waarde voor de maatschappij en het milieu. Dit zijn gewichtige woorden. Toch moet Nespresso zich vanwege het gebruik van de aluminium capsules vaak verantwoorden voor haar duurzaamheidsbeleid. Nog los van de vraag of de capsules wel een verpakking zijn, of juist niet?

Van koffiecapsule naar zakmes

"Koffie is tenslotte een natuurproduct, dus het is van groot belang om bewust om te gaan met duurzaamheid om de hoge kwaliteit koffie ook in de toekomst te kunnen bieden”, vertelt Paulien Straeter op het Nederlandse hoofdkantoor van Nespresso, een dochteronderneming van het Zwitserse Nestlé. De aanpak van duurzaamheid is daarom allesomvattend: het begint met de koffieboer en eindigt met de recycling van de gebruikte capsules.

“Wij beseffen dat we een belangrijke rol spelen bij het scheppen van de sociale, milieu- en economische omstandigheden die nodig zijn om een duurzame koffie-economie te bereiken. Daarom investeren we in zes jaar tijd zo'n 450 miljoen euro in het duurzaamheidsprogramma The Positive Cup. We verbinden daar concrete doelstellingen aan. Duurzaamheid loopt als een rode draad door onze historie”, vervolgt Straeter. Daarvan getuigen bijvoorbeeld het zogenoemde Ecolaboration-programma uit 2009, waarin afspraken en concrete doelstellingen over duurzaamheid zijn vastgelegd, en het vervolg daarop: The Positive Cup. Ook het AAA Sustainable Quality™-programma, voor het inkopen van de koffie, is onderdeel van de brede duurzaamheidsstrategie.

De Positive Cup richt zich op vier pijlers: bedrijf, koffie, aluminium en klimaat. Binnen deze pijlers wordt geïnvesteerd in programma’s die impact hebben op elf van de UN Sustainable Development Goals. Zo’n 90 procent van de koffie die Nespresso inkoopt van circa 75.000 boeren is afkomstig van de AAA-plantages. Daar gaat het niet louter om koffie van een constante kwaliteit, er wordt ook in het milieu en sociale omstandigheden van de boeren geïnvesteerd.

Zijn capsules wel verpakkingen?

Je kunt erover redetwisten, of Nespresso-capsules wél of géén verpakking zijn? “Ik kan mij voorstellen dat consumenten het als verpakking zien”, zegt Paulien Straeter. “Maar technisch gezien zijn ze dat niet. De capsules zijn geen verpakking, want na het maken van de kop koffie, blijft het koffieruis nog volledig deel uit maken van de capsule. Koffie en capsule zijn niet van elkaar te scheiden.
Dat is wat anders dan een verpakking waar een product in zit. Je haalt yoghurt bijvoorbeeld eerst uit de verpakking om het vervolgens op te eten. Daar zit een verschil in met onze capsules. Die gebruik je om een kop koffie te maken en vervolgens blijven de koffieresten in de capsule achter. Het komt vaker voor dat een verpakking en het verpakte product onlosmakelijk aan elkaar zijn verbonden. Is het dan nog wel een verpakking? Om hier duidelijkheid in te scheppen heeft de Europese Commissie in 2013 een lijst met illustratieve voorbeelden gepubliceerd van verpakkingen en niet-verpakkingen. Klik hier om een aantal van deze voorbeelden te bekijken.

 

Ook op vragen over het aluminiumgebruik voor de capsules heeft Nespresso een duurzaam antwoord. Om elke capsule zit een dun laagje aluminium. “Dat is een bewuste keuze”, zegt Sustainability Manager Christophe Boussemart. “Het zorgt ervoor dat onze koffie de aroma’s behoudt; het beschermt de koffie tegen lucht, licht en vocht. Bovendien is de grondstof aluminium oneindig recyclebaar. De winning ervan heeft weliswaar een hoge Co2-footprint. Om die reden zijn we een van de oprichters van het Aluminium Stewardship Initiative (ASI). Het is een wereldwijde duurzaamheidsstandaard voor zowel de winning als het inkopen en gebruik van aluminium. Ons doel is dat in 2020 honderd procent van het nieuwe aluminiummateriaal binnen deze standaard wordt gewonnen.”

De recycling van capsules is een ander hoofdstuk. Het aluminium van de capsules, die worden ingeleverd in Nederland, wordt gerecycled en gebruikt voor het maken van nieuwe gebruiksvoorwerpen en nieuwe Nespresso capsules. Met dit laatste is Nespresso gestart in 2015 onder de naam caps-to-caps. In 2017 waren inmiddels al meer dan tien miljoen nieuwe capsules gemaakt, blijkt uit hun rapport.

Het aantal capsules dat terugkomt voor recycling is de afgelopen jaren gestegen, maar dat moet in de toekomst nog fors omhoog. Boussemart legt uit: “We kunnen inmiddels meer dan 90 procent van de Nespresso-capsules, die wereldwijd worden verkocht, recyclen. In Nederland is de capaciteit 100 procent. Het daadwerkelijke recyclingpercentage ligt bij ons rond de 22 procent, waarbij Nespresso jaarlijks 1 miljoen euro investeert in het gehele lokale recycleproces.” Om het aandeel capsules dat via Nespresso’s eigen systeem wordt gerecycled verder te verhogen, is het van groot belang dat consumenten hun gebruikte capsules retourneren.

Recyclezak

Straeter: “Wij geloven erin, dat wanneer mensen meer weten over de achtergronden van recycling, ze ook meer bewust omgaan met hun gebruikte capsules. Onze strategie bestaat daarom uit de combinatie van informeren en het de consument zo gemakkelijk mogelijk maken. Dat doen we op allerlei manieren. Zo heeft fotografe Sascha de Boer onder meer de recyclelijn van Nespresso in het Gelderse Lichtenvoorde in beeld gebracht. Overal waar consumenten Nespresso capsules ontvangen, kunnen ze deze ook retourneren voor recycling. Hiervoor kunnen consumenten de speciale gratis recyclezak gebruiken die zij aan hun bestelling kunnen toevoegen. De zak kan worden ingeleverd bij één van onze Boutiques en de meer dan tweeduizend UPS- en DHL-afhaalpunten in Nederland, of aan de pakketbezorger mee worden gegeven.” 

 Om meer capsules te recyclen, moet de consument de voordelen inzien van circulair gebruik”

 

De Nespresso capsules kunnen op dit moment niet via het huisafval worden gerecycled, maar enkel via de eigen recyclelijn. “We begrijpen uiteraard dat dit voor consumenten wel makkelijker zou zijn en dat daarmee het percentage dat gerecycled wordt verder verhoogd kan worden. Ons streven voor de toekomst is dat de capsules in Nederland gewoon bij het huishoudelijk restafval kunnen worden weggegooid en dan gerecycled worden, zegt Straeter. In Frankrijk heeft Nespresso om deze reden het initiatief genomen om met lokale partners het technisch mogelijk te maken om kleine aluminium fracties te sorteren uit het huishoudafval en vervolgens te recyclen. Op dit moment kunnen acht miljoen bewoners uit de regio Parijs hun Nespresso capsules met de rest van hun gescheiden afval inleveren. In Duitsland hebben consumenten deze mogelijkheid ook met ‘Der Grune Punkt’, het collectieve systeem waarmee 85 procent van de Nespresso capsules wordt gerecycled.  

Recycle-acties 

Om het inzamelgedrag van de consument te beïnvloeden, heeft Nespresso verschillende recycle-acties bedacht. Bij de inlevering van een volle recyclezak kunnen consumenten een fotoshoot met Sascha de Boer of een uitgebreid cadeaupakket winnen.
Ook maken ze kans op een Victorinox zakmes, vervaardigd uit 24 gerecyclede koffiecapsules. Eerder maakte Nespresso al dunschillers van oude capsules en begin dit jaar bracht het bedrijf in samenwerking met het eveneens Zwitserse bedrijf Caran d’Ache een balpen in gelimiteerde oplage op de markt.  

 

De recyclezakken gaan naar afvalverwerker Remondis in Lichtenvoorde, dat voor Nespresso in 2009 een recyclesysteem opzette. Hier worden capsules uit Nederland, België en deels uit Frankrijk verwerkt. De recyclezakken worden samen met de capsules vermalen. Met een zeef wordt dan eerst het koffieresidu van de rest gescheiden. Daarna scheidt een ander systeem de aluminiumdeeltjes van het plastic.

Behalve het aluminium wordt ook het koffieresidu gerecycled. Afvalverwerker ARN uit Nijmegen maakt door middel van vergisting enerzijds biogas van het overgebleven koffieresidu. Dit wordt toegepast als biobrandstof (‘groen gas’) voor het busvervoer in de regio. Anderzijds wordt het residu gebruikt als hoogwaardig compost, voor bijvoorbeeld moestuinen. “Zo blijft niets ongebruikt”, aldus Straeter.

Nespresso

Heeft u een specifieke vraag over duurzaam verpakken?

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates.