Menu Sluit
Nieuws

Planet Reuse, het Europese platform voor herbruikbare verpakkingen

Publicatiedatum: 9 september 2022

Planet Reuse is een feit. Anderhalf jaar geleden plantte het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) het zaadje voor dit eerste Europese netwerk om de implementatie en opschaling van modellen voor herbruikbare verpakkingen te versnellen. Vandaag wordt het platform officieel gelanceerd in Berlijn.

 

Planet Reuse, het Europese platform voor herbruikbare verpakkingen

Herbruikbare verpakkingen bestaan al tientallen jaren voor dranken en transportverpakkingen. Sinds enkele jaren worden ook allerlei oplossingen ontwikkeld voor hergebruik van verpakkingen in andere markten, zoals verzendverpakkingen voor de e-commercesector, refill systemen voor verzorgingsproducten en niet te vergeten de verpakkingen voor take away en on the go maaltijden en dranken. “Aan grootschalige en wijdverspreide toepassing daarvan ontbreekt het echter nog”, stelt verpakkingskundige Marcel Keuenhof van het KIDV.

Keuenhof leidt de zogeheten Community of Practice Herbruikbare verpakkingen (CoP) die het KIDV drie jaar geleden oprichtte. “We wilden partijen bij elkaar brengen die verpakkingen willen verduurzamen door herbruikbare opties te bestuderen en te implementeren”, vertelt Keuenhof. “Vaak lopen zij tegen het dilemma aan dat ze individueel te weinig impact hebben om veranderingen in de keten te realiseren. In de CoP kunnen we verpakkingsuitdagingen gemeenschappelijk aanpakken. Zo zijn er bijeenkomsten georganiseerd over logistiek en administratie, wetgeving, veiligheid en aansprakelijkheid en over consumentengedrag. Ook hebben deelnemers verschillende onderzoeken uitgevoerd én we hebben een tool ontwikkeld om uit te rekenen waar het omslagpunt ligt voor meermalig gebruik van een verpakking vergeleken met wegwerpverpakkingen.”

Versnelling

Supermarkten, merkeigenaren, dienstverleners, start-ups, kennisinstellingen en NGO’s doen mee in deze KIDV-community. Ook uit omringende landen kwam belangstelling voor de activiteiten, zoals van Stiftung Initiative Mehrweg uit Duitsland, Circular Futures, InnOff Plastic uit Frankrijk en Zero Waste Europe. Keuenhof: “Vorig jaar zomer bespraken we hoe de overgang van wegwerpverpakkingen naar herbruikbare verpakkingen kon worden versneld. Bijvoorbeeld door de zichtbaarheid van hergebruikoplossingen te vergroten en de toegang tot kennis en instrumenten te verbeteren. Maar de echte toegevoegde waarde, zo stelden we vast, ligt in het op Europees niveau bij elkaar brengen van professionals en samenwerking tussen die professionals mogelijk te maken. Dat heeft geleid tot de oprichting van Planet Reuse.”

Het idee is vertaald naar de bouw van een platform waar deelnemers elkaar digitaal kunnen ontmoeten voor de uitwisseling van kennis en data. “Het technische deel is af en functioneert. Nu is het tijd om de community verder te ontwikkelen. We maken gebruik van het momentum: nieuwe wet- en regelgeving zoals de SUP, ontwikkelingen op het gebied van statiegeld, de roep om circulariteit en consumenten die geen plastic soep en zwerfafval meer willen. Dit vraagt allemaal om actie. Met Planet Reuse kunnen we de implementatie van herbruikbare verpakkingen op Europees niveau versnellen”, is Keuenhof overtuigd.

Live

De officiële live-gang vond plaats tijdens een bijeenkomst van Stiftung Initiative Mehrweg in Berlijn, ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van deze organisatie. Keuenhof noemde Planet Reuse daar een geweldige tool om inspiratie op te doen, de zichtbaarheid van herbruikbare systemen te vergroten en nieuwe gebruikers te interesseren. “En natuurlijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en trends.”

Klik hier om u aan te melden voor Planet Reuse en bekijk onderstaande video voor een nadere kennismaking.  

 

Meer nieuws en evenementen