Menu Sluit
Nieuws

Nieuwe iconen voor koffiepads en theezakjes in Weggooiwijzer

Publicatiedatum: 28 juni 2021

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft twee nieuwe logo’s voor koffiepads en theezakjes aan de Weggooiwijzer toegevoegd, die zijn ontwikkeld door Koffie & Thee Nederland. Deze aanduidingen maken het voor consumenten makkelijker om de pads en zakjes na gebruik op de juiste wijze weg te gooien. Nu horen die nog bij het restafval, maar dit gaat veranderen naar groente-, fruit- en tuinafval (gft).

Nieuwe iconen voor koffiepads en theezakjes in Weggooiwijzer

Bedrijven uit de koffie- en theebranche hebben dit voorjaar een Green Deal gesloten met de rijksoverheid en de Vereniging Afvalbedrijven. Hierin kondigen zij aan om zo snel mogelijk over te stappen op composteerbare koffiepads en theezakjes. Die hoeven dan niet meer bij het restafval te worden weggegooid, waarna ze in de verbrandingsoven verdwijnen, maar kunnen bij het gft-afval worden gecomposteerd. Zodra de pads en zakjes voldoen aan de voorwaarden uit de Green Deal, kunnen de bedrijven met behulp van het nieuwe Weggooiwijzer-logo consumenten informeren om ze in de juiste afvalbak te gooien.

De Weggooiwijzer-iconen zijn bedoeld voor verpakkingen. Het KIDV ondersteunt bedrijven voor het juiste gebruik ervan. De handleiding met richtlijnen voor het gebruik van de logo's staat hier. Formeel gesproken vallen koffiepads en theezakjes niet onder de definitie van verpakkingen. Uitgaande van de afspraken in de Green Deal en vanuit het belang van een goede inzameling, zijn bij wijze van uitzondering de aparte iconen voor koffiepads en theezakjes gemaakt. Die zijn bij de branchevereniging op te vragen via info@koffiethee.nl.

Meer informatie over de Green Deal en de voorwaarden voor het gebruik van de iconen zijn eveneens op te vragen via info@koffiethee.nl

De nieuwe iconen zijn inmiddels opgenomen in de update van de KIDV-richtlijn voor het gebruik van de Weggooiwijzer-iconen. Ook het onlangs geïntroduceerde nieuwe statiegeldlogo is hierin opgenomen. Meer informatie over het statiegeldlogo is te vinden op www.statiegeldnederland.nl of mail naar info@statiegeldnederland.nl.

Meer nieuws en evenementen