Menu Sluit
Factsheet

NIAS in verpakkingen (niet opzettelijk toegevoegde stoffen)

Publicatiedatum: 4 mei 2022
Organisatie: KIDV

Verpakkingen van levensmiddelen – die in de wet- en regelgeving worden aangeduid als voedselcontactmateriaal - kunnen stoffen bevatten die niet opzettelijk zijn toegevoegd en mogelijk risico’s voor de voedselveiligheid opleveren. Deze stoffen worden veelal aangeduid als NIAS (non-intentionally added substances).

Niet opzettelijk toegevoegde stoffen zijn in 2011 voor het eerst opgenomen in de Europese kunststofverordening. Sindsdien is er steeds meer aandacht voor deze stoffen. Ze kunnen op  verschillende manieren in voedselverpakkingsmaterialen terechtkomen, bijvoorbeeld als verontreiniging in de grondstof of als gevolg van een reactie tijdens het productieproces.

Het KIDV heeft de factsheet NIAS in verpakkingen (niet opzettelijk toegevoegde stoffen) opgesteld met achtergrondinformatie over de oorsprong, mogelijke risico’s en geldende wetgeving van deze stoffen.

Deze factsheet maakt deel uit van een serie factsheets van het KIDV over voedselveiligheid, gepubliceerd in mei 2022. Bekijk voor meer informatie de dossierpagina Voedselveiligheid.