Meldpunt Verpakkingen

Het Meldpunt Verpakkingen is in mei 2013 opgericht door het KIDV. Tot december 2019 bestond het Meldpunt Verpakkingen uit een website waar consumenten vragen konden stellen en meldingen konden indienen van verpakkingen die naar hun mening niet duurzaam zijn, bijvoorbeeld qua materiaalgebruik of omdat er te veel of onnodig verpakkingsmateriaal wordt gebruikt.

Meldpunt Verpakkingen

Per 1 januari 2020 is deze website gestopt. Voor informatie over de milieu-impact van verpakkingen kunt u nu terecht op de website van Milieu Centraal. Wilt u een melding maken over de duurzaamheid van verpakkingen? Mail dan meldpunt@kidv.nl en vermeld in uw mail het soort product, de merknaam en geef een toelichting op uw melding. Indien uw melding specifiek aan een bedrijf is gericht, stuurt het KIDV deze melding (anoniem) door naar het desbetreffende bedrijf met het verzoek om een reactie. Het is de verantwoordelijkheid van het bedrijf om op uw melding te reageren. De reactie van het bedrijf mailen wij u zo spoedig mogelijk. 

Informatie voor bedrijven 

Meldingen over specifieke producten die worden ingediend, geeft het KIDV door aan bedrijven die deze producten op de markt brengen. Het is aan de bedrijven om hier een reactie op te geven en daarbij uitleg te geven waarom voor een bepaalde verpakking is gekozen. Het KIDV bekijkt deze reacties en gaat na hoe ze onderbouwd zijn, ook op basis van geldende regelgeving. Als dit niet of onvoldoende het geval is, vraagt het KIDV om verduidelijking. Als bedrijven die niet (kunnen) geven, wijst het KIDV de consument op de mogelijkheid hun melding door te geven aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Dit is de instantie die op basis van wetgeving kan toetsen of iets een duurzame verpakking is en handhavend kan optreden. 


Heeft u een specifieke vraag over dit project?

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates.