Menu Sluit
Nieuws

KIDV publiceert internationale vergelijking van weggooi-logo’s

Publicatiedatum: 21 juni 2022

Het KIDV heeft een eerste vergelijking gemaakt van het gebruik van weggooi-logo’s op verpakkingen in verschillende Europese landen. Vandaag publiceert het KIDV een overzicht hiervan, wat voor bedrijven duidelijk maakt welke logo’s in die landen worden gebruikt, of dat vrijwillig dan wel verplicht is én waar bedrijven informatie kunnen vinden over de daar geldende bepalingen.

KIDV publiceert internationale vergelijking van weggooi-logo’s

“In Nederland merken we steeds meer belangstelling voor onze Weggooiwijzer-logo’s. Vaak vragen bedrijven of die ook internationaal kunnen worden gebruikt? De inzamelmethoden van verpakkingsafval verschillen per land. Dat maken we nu inzichtelijk”, aldus projectleider Vincent Balk van het KIDV, die de internationale vergelijking uitvoerde binnen de context van PackForward. Dit is het Europese platform voor duurzaam verpakken, waarvan het KIDV - samen met het Belgische FostPlus en ValiPac en Gront Punkt uit Noorwegen – initiator is.

Van de volgende acht landen zijn de Weggooiwijzer-systemen vergeleken: Italië, België, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. “Zodra we van meer landen deze informatie kunnen bemachtigen, breiden we het document uit”, aldus Balk. Door diverse organisaties, zoals EXPRA en AIM, wordt gesproken over meer harmonisatie. EXPRA is de Europese organisatie van instanties die de producentenverantwoordelijkheid voor verpakkingen en verpakkingsafval uitvoeren. AIM is de internationale koepelorganisatie van brand owners. 

“Met sommige landen zou het mogelijk moeten zijn om meer afstemming te krijgen. Naar verwachting zal de Europese Commissie hier ook meer op gaan sturen”, vertelt Balk. “Bedrijven die die in verschillende landen hun producten op de markt brengen, hebben daar ook behoefte aan. Met onze vergelijking komen we hen alvast voor een deel tegemoet.” 

Klik hier voor het internationale overzicht weggooi-logo’s.

Wilt u meer weten over de Nederlandse Weggooiwijzer? Klik dan hier.

 

Meer nieuws en evenementen