Menu Sluit
Nieuws

KIDV legt kritiek Holland Bioplastics naast zich neer

Publicatiedatum: 19 oktober 2020

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken legt het verwijt naast zich neer, dat het KIDV zou meewerken aan negatieve beeldvorming van het bio-afbreekbare plastic PLA en bioplastics in het algemeen.

KIDV legt kritiek Holland Bioplastics naast zich neer

Verschillende media publiceerden hierover afgelopen week naar aanleiding van een persbericht van brancheorganisatie Holland Bioplastics.

“Het is bekend dat PLA momenteel een storende werking heeft bij de recycling van PET en dat de composteerbedrijven ook geen PLA-verpakkingen in het GFT-afval willen zien. In het Landelijk Afvalbeheerplan (LAP3) wordt aangegeven dat dit plastic niet bij het GFT mag. Ook de Wel-Niet-lijst voor GFT-afval geeft dit aan en Milieu Centraal verwijst dit materiaal eveneens naar het restafval”, stelt KIDV-directeur Chris Bruijnes in een reactie op het bericht van Holland Bioplastics.

“Het klopt dat PLA in principe sorteerbaar, recyclebaar en composteerbaar is, maar dat is wat anders dan wat er nu gebeurt. De huidige situatie is sturend voor het gewenste afvalgedrag van de consument”, aldus Bruijnes. Hij weerlegt ook de kritiek over het genoemde percentage van 52% gerecycled plastic, waar Holland Bioplastic vraagtekens bij plaatst. "Volgens de formele definitie is dit het percentage dat momenteel door het Afvalfonds Verpakkingen wordt gerapporteerd. Als gevolg van een nieuwe meetmethode wordt dit straks anders, maar wij kunnen tot dat moment naar geen andere cijfers verwijzen.”

Recent verscheen de KIDV-publicatie The State of Sustainable Packaging, waarin het KIDV juist pleit voor verdere ontwikkelingen op het vlak van zogenaamde biosphere compatible materialen. Bruijnes: “Ik adviseer Holland Bioplastics dat document goed te lezen. Dan weten zij hoe we er echt in staan.”

 

Gerelateerd nieuws en evenementen