Nieuws

‘Ingeslagen weg naar het toepassen van plastic afval naar grondstof versnellen’

Publicatiedatum: 23 juli 2019

Heeft de recycling van plastic afval wel of geen toekomst? Met columns in de Volkskrant en VNG Magazine wakkerde raadslid Hugo Bellaart van de gemeente Gooise Meren deze discussie afgelopen maand aan. Reacties kwamen onder andere van Chris Bruijnes, directeur van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken. Hij zegt: “De verwerking van ons plastic afval is géén groot drama. Wie met kennis van zaken naar de feiten kijkt, komt tot de conclusie dat plastic afval steeds meer grondstof wordt. Ik vind wel dat er meer tempo moet worden gemaakt naar beter recyclebare verpakkingen.”

‘Ingeslagen weg naar het toepassen van plastic afval naar grondstof versnellen’

“Als we het betoog van Hugo Bellaart serieus moeten nemen, slaat ons de schrik om het hart: het merendeel van het Nederlandse huishoudelijk plastic afval wordt verhandeld, verdwijnt uit het zicht en leidt tot milieuschade ver weg, met name in Azië. Dat klopt niet”, schrijft Bruijnes in zijn reactie in de Volkskrant. “Uit CBS-cijfers blijkt dat in de laatste acht jaar de export van plastic bedrijfsafval naar Aziatische landen rigoureus is gedaald van 233 kton naar 85 kton per jaar. Dit moet verwerkt worden volgens de Europese standaarden. Nederlands huishoudelijk plastic verpakkingsafval wordt na sortering onder streng toezicht van de Inspectie Leefomgeving en Transport geëxporteerd binnen Europa naar gecertificeerde recyclingbedrijven.”

“De bewering van Bellaart dat we ‘recycling’ meten als er nog gesorteerd en bewerkt moet worden klopt ook niet. We meten momenteel ‘recycling’ als er uitgesorteerd is en dit materiaal bewezen aan een recycler geleverd is, die schriftelijk heeft verklaard het materiaal tot grondstof te verwerken en niet te verbranden.”

“Bellaart zegt dat recycling van plastic niet gaat lukken, omdat de materialen complex en de afvalstromen onzuiver zijn: de PMD zak, waar we ons plastic verpakkingsafval netjes in moeten verwijderen, bevat te veel vervuiling. Opvallend dat Bellaart dit als raadslid oppert als een ‘fait accompli’. Immers: gemeenten willen zelf graag de verantwoordelijkheid hebben om huishoudelijk afval gescheiden in te zamelen. Misschien kan hij het principe ‘een beter milieu begint bij jezelf’ toepassen, door ervoor te zorgen dat de PMD-zak van Gooise Meren geen problemen oplevert bij sorteerders en recyclers. De kennis is er: zo krijg je bijvoorbeeld een veel zuiverder PMD-afvalstroom als dit wordt verzameld in transparante zakken in plaats van dichte containers.”

“Volgens Bellaart doen we er verstandig aan ons plastic afval dan maar te verbranden. Fijne circulaire gedachte. Nee, we moeten de ingeslagen weg naar het toepassen van plastic afval naar grondstof blijven volgen en versnellen. Het lukt sorteerders steeds beter de plastic soorten te scheiden met nieuwe technieken. Recyclingbedrijven kunnen steeds beter recyclaat leveren met specificaties die in steeds meer producten kunnen worden toegepast. Producenten en importeurs van plastic verpakkingen innoveren in hoog tempo naar beter recyclebare verpakkingen.”

“Natuurlijk gaat het niet vanzelf en moeten we meer tempo maken”, schrijft Bruijnes in de Volkskrant. Maar het bedrijfsleven afserveren  en de weg wijzen naar de afvalverbrander doet geen recht aan het proces waar heel veel mensen – in het belang van een veel beter milieu - nu met veel passie mee bezig zijn.”

Lees ook het interview met Chris Bruijnes in de bijlage van het Financieel Dagblad (Analyse Verpakkingsindustrie): Als het bedrijfsleven de schouders eronder zet, worden alle plastic verpakkingen goed recyclebaar (augustus 2019).

 

Meer nieuws en evenementen