Menu Sluit
Nieuws

Genomineerden publieksprijs Afvalfonds Verpakkingen Awards bekend

Publicatiedatum: 4 april 2022

De genomineerden voor de publieksprijs van de  Afvalfonds Verpakkingen Awards zijn vandaag bekendgemaakt. Een deskundige jury, onder voorzitterschap van Marko Hekkert, hoogleraar Innovatiewetenschappen aan de Universiteit van Utrecht, heeft in elk van de zeven categorieën een top-2 bepaald. Drie van deze categorieën gaan over duurzaam verpakken.

Genomineerden publieksprijs Afvalfonds Verpakkingen Awards bekend

De genomineerden voor de publieksprijs van de Afvalfonds Verpakkingen Awards zijn vandaag bekendgemaakt. Een deskundige jury, onder voorzitterschap van Marko Hekkert, hoogleraar Innovatiewetenschappen aan de Universiteit van Utrecht, heeft in elk van de zeven categorieën een top-2 bepaald. Uiteindelijk rolt hier één publieksfavoriet als winnaar uit. Drie van deze categorieën gaan over duurzaam verpakken.

De genomineerden in de categorie voor het verpakkend bedrijfsleven, met de meest innovatieve toepassing van recyclaat in een verpakking zijn Albert Heijn met Hordijk en Unilever. De inzending van Albert Heijn en Hordijk gaat over de verpakking van fruitsalades in PET-bakjes die deels van oude PET-bakjes zijn gemaakt (tray-to-tray recycling). De inzending van Unilever gaat over de shampooflessen van Andrélon, die volledig van gerecycled plastic zijn gemaakt.

De genomineerden in de categorie voor het verpakkend bedrijfsleven met de best recyclebare verpakking zijn BVP Verpakkingen en Daklapack/Bonduelle. De inzending van BVP verpakkingen betreft de Papercooler, een volledig recyclebare isolerende verzendverpakking. Daklapack en Bonduelle hadden seperaat twee cases ingediend voor deze award categorie, maar de innovatie houdt grotendeels hetzelfde in. Vandaar dat de jury hun inzendingen heeft gebundeld. Zij dingen mee naar de Award voor hun zogenoemde pouches (flexibele kunststof verpakkingen).  

De genomineerden in de categorie voor het verpakkend bedrijfsleven met de best herbruikbare verpakking zijn Ecover en Unilever. De inzending van Ecover gaat over de introductie van verschillende hervulsystemen voor onder meer was- en reinigingsproducten. Unilever is in deze categorie vertegenwoordigd met de zogenoemde Eco-refill, een navulverpakking voor schoonmaakmiddel van het merk Cif.

De Afvalfonds Verpakkingen Awards worden in nog vier andere categorieën uitgereikt, te weten:

  1. Gemeenten met een bewezen goed werkend inzamelsysteem voor alle verpakkingsstromen met als resultaat hoge kwaliteit en kwantiteit van het ingezameld materiaal. De genomineerden zijn RAD Hoeksche Waard en de gemeente Wierden.
  2. Gemeenten met de meeste effectieve communicatie(campagne) met inwoners over (zwerf)afvalinzameling. De genomineerden zijn de gemeente Waalwijk en Saver.
  3. Gemeenten/bedrijfsleven met het beste samenwerkingsinitiatief om zwerfafval terug te dringen. De genomineerden zijn Projecthuizen en gemeente De Bilt.
  4. Sorteerders/recyclers met de beste innovatie in sortering en/of recycling van verpakkingsafval. De genomineerden zijn Umincorp en QCP.

Publieksprijs

Het Afvalfonds vindt het belangrijk dat het Nederlandse publiek ook haar stem kan uitbrengen. We vragen hen welk initiatief volgens hen het meeste bijdraagt aan het verder verduurzamen van de samenleving. Vanaf vandaag kan er gestemd worden via  www.afvalfondsverpakkingenawards.nl. De inzending met de meeste stemmen wint.

Prijsuitreiking

De publieksfavoriet van alle categorieën wordt op 9 juni a.s. bekend gemaakt. Dan worden tevens de winnaar in elk van de zeven categorieën én de overall winnaar van de Afvalfonds Verpakkingen Awards door de jury uitgeroepen.

Over de Afvalfonds Verpakkingen Awards

Het Afvalfonds Verpakkingen zet zich verder samen met alle partners in voor een circulaire verpakkingsketen om zodoende een bijdrage te leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. In deze keten van ontwerp, inzameling, sortering en recycling van verpakkingen vindt volop samenwerking en innovatie plaats. Om deze initiatieven te stimuleren en de organisaties erachter in het zonnetje te zetten, organiseert het Afvalfonds samen met haar uitvoeringsorganisaties Nederland Schoon, Nedvang b.v. en het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) de Afvalfonds Verpakkingen Awards 2022.

 

 

Meer nieuws en evenementen