Praktijkvoorbeeld

Dakramen zonder verpakking

Publicatiedatum: 31 januari 2024
Organisatie: Velux

VELUX heeft een service geïntroduceerd om dakramen voor prefab en projecten zonder verpakking te bezorgen. Door veel minder en andere verpakkingsmaterialen te gebruiken, wordt de CO2-uitstoot van de verpakking per dakraam tot wel 91 procent verminderd. 

Dakramen zonder verpakking

De zogeheten pro-delivery service past in de duurzaamheidsstrategie van de Deense producent om tegen 2030 zelf volledig CO2-neutraal te zijn. VELUX verlangt ook van haar toeleveranciers een verduurzamingsslag. Tegen 2030 wil VELUX vijftig procent CO2-reductie behalen, waarvan de verpakking twee procent uitmaakt. Glas en aluminium, belangrijke grondstoffen voor dakramen, hebben een hoge CO2-voetafdruk. Daarom zijn er afspraken gemaakt met leveranciers van ‘groen’ aluminium en staal. Om afval op de bouwplaats te verminderen, heroverweegt VELUX ook de verpakking van gootstukken. 

Dakramen werden altijd zorgvuldig verpakt in verschillende materialen, zoals kunststoffolie, schuim (EPS) en karton, om schade te voorkomen. Sinds 2022 bestaat de verpakking – van 90 procent van het dakramenassortiment - uit karton en zijn alle plastic verpakkingsmaterialen vervangen voor karton. De ramen worden onverpakt op een pallet gestapeld en afgedekt. 

Om de dakramen onbeschadigd te bezorgen, plaatst VELUX ze op oversized pallets met houten klossen ertussen om schuren te voorkomen. De extra grote pallets voorkomen het risico van transportschade. Een kartonnen hoed over het bovenste raam op de pallet beschermt de ramen tegen stof en krassen. Per zeven ramen wordt nu circa één vierkante meter karton gebruikt in plaats van een veelvoud hiervan. Voor bulkbestellingen komen er wellicht herbruikbare hoezen om de dakramen schoon en onbeschadigd te houden tijdens opslag. 

De pro-delivery service biedt ook voor de gebruikers voordelen, waaronder tijds- en kostenbesparingen. Doordat de dakramen zonder verpakking worden geleverd en al voorzien zijn van gemonteerde beugels, wordt de montagetijd per dakraam met tien tot vijftien minuten verminderd. Het uitpakken van een dakraam is niet meer nodig en er is minder afval dat afgevoerd moet worden. De nieuwe dienst is uitgerold in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. 

Take-backservice 

Om te voorkomen dat gebruikte dakramen als bouwafval eindigen, biedt VELUX ook een take-backservice aan. De dakramen worden teruggenomen en de materialen – zoals glas, hout, aluminium en kunststof – worden gesorteerd en gebruikt voor nieuwe producten. Hiermee wordt eveneens een CO2-reductie per ingenomen dakraam bereikt. Ook vergroot dit initiatief de efficiëntie bij klanten, doordat zij niet zelf verantwoordelijk zijn voor het beheren, sorteren en vervoeren van de oude dakramen. 

De take-backservice begon in 2019 met het ophalen van 200 tot 300 ramen. In 2022 waren dat er bijna 5.000. Bij een penitentiaire inrichting worden de ramen gedemonteerd, de grondstoffen gescheiden en het hout gereinigd. Van het schoongemaakte hout worden weer verschillende andere producten gemaakt. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de bankjes die bouwbedrijf Heijmans cadeau geeft aan enkele huiseigenaren van hun nieuwe Horizon-woningen. Ook die staan volledig in het thema van duurzaamheid.