Stichting Wijnfonds (KVNW)

Bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) zijn 115 leden aangesloten, die samen ruim 75 procent van de Nederlandse wijnbranche vertegenwoordigen. Zowel grote als kleinere bedrijven zijn aangesloten.

Stichting Wijnfonds (KVNW)

Specifiek kenmerk van de branche is dat vrijwel alle wijn (99 procent) uit het buitenland afkomstig is. Slechts 10 procent van het volume wordt in Nederland gebotteld, de rest wordt direct in de fles of in een andere verpakking geïmporteerd. Het verpakkingsmoment vindt dus grotendeels in het buitenland plaats.

Wijnen worden in verschillende flestypes gebotteld en er zijn diverse inhoudsmaten in omloop. Met enge generalisatie (in inhoudsmaten en verpakkingstypen) zijn tien verschillende varianten primaire verpakkingen te onderscheiden. Glazen flessen vormen het overgrote deel van de gebruikte verpakkingen in de wijnsector. Het aandeel van bag-in-box en drankpakken is nog beperkt.

Archief

De Koninklijke Nederlandse Vereniging van Wijnhandelaren stelde in 2015 voor het eerst een brancheverduurzamingsplan op. Hieronder kunt u dat brancheplan en de bijbehorende documenten downloaden.