Menu Sluit
Nieuws

Beleidsmaatregelen voor een circulaire verpakkingsketen

Publicatiedatum: 7 juli 2020

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) heeft in een brief aan de Tweede Kamer haar beleidsmaatregelen voor een circulaire verpakkingsketen uiteengezet.

Beleidsmaatregelen voor een circulaire verpakkingsketen

Van Veldhoven spreekt van ‘een nieuw offensief tegen verpakkingsafval’ dat samen met producenten is afgesproken. Doel daarvan is om het gebruik van verpakkingen terug te dringen, hergebruik van verpakkingen te stimuleren en de kwaliteit van inzameling en recycling te verbeteren. 

In de Kamerbrief beschrijft Van Veldhoven de gevolgen van corona voor de verpakkingsketen, zoals de slechte concurrentiepositie van recyclaat op dit moment. Zij kondigt een aparte Kamerbrief aan om de toepassing van kunststofrecyclaat te stimuleren. Ook start het ministerie dit jaar nog een nadere verkenning van de kunststofketen, die meer inzicht moet geven op potentiële maatregelen die bijdragen aan het verder sluiten van de keten en het realiseren van hergebruik. 

Andere onderwerpen die in de Kamerbrief aan de orde komen, zijn onder meer de naleving van de essentiële eisen voor verpakkingen, de implementatie van de EU-richtlijn over wegwerpplastics (SUP-richtlijn) en de nieuwe doelstellingen voor recycling en hergebruik. Bij de Kamerbrief zit een bijlage met een technische toelichting op deze nieuwe doelstellingen, inclusief uitleg over de nieuwe meetmethode, die meer zicht op de hoeveelheid daadwerkelijk gerecycled materiaal. Andere bijlagen zijn rapportages van verschillende onderzoeken naar haalbare recyclingpercentages van kunststof en andere materialen.

 

Gerelateerd nieuws en evenementen