Workshop Design for Recycling

Krijg zicht op de recyclebaarheid van jouw verpakking 

Workshop Design for Recycling

Krijg zicht op de recyclebaarheid van jouw verpakking

Het ontwerp van verpakkingen heeft veel invloed op de recyclebaarheid. Dit noemen we design-for-recycling. Het is een van de aspecten waar bedrijven rekening mee moeten houden wanneer ze aan de slag gaat met duurzaam verpakken.  

Door tijdens het ontwerp en bij de productie van de verpakking al rekening te houden met de afvalfase, hebben ontwerpers veel invloed op het gebruik van het product, wanneer en hoe de verpakking wordt afgedankt en of dit verpakkingsafval goed te sorteren en recyclen is tot nieuwe grondstoffen. 

De KIDV Recyclechecks helpen bedrijven om de recyclebaarheid van verpakkingen te beoordelen. Hierbij wordt gekeken naar de huidige situatie in Nederland op het gebied van sortering en recycling.  

De workshop Design for Recycling helpt deelnemers om zicht te krijgen op de recyclebaarheid van hun verpakking aan de hand van de KIDV recyclechecks.

De workshop bestaat uit een online (plenaire) sessie en verdiepende vragenuurtjes. In de plenaire sessie worden de verschillende indicatoren waarmee duurzaamheid van een verpakking kan worden gemeten toegelicht (recyclebaarheid, circulariteit en milieu-impact). Daarna volgt een duik in de wereld van recycling en worden de opbouw en de werking van de KIDV recyclechecks uitgelegd. Ook wordt stilgestaan bij de PPWR, en hoe deze nieuwe wetgeving invloed zal hebben op de criteria voor design for recycling. In opvolgende vragenuurtjes kunnen de deelnemers inhoudelijke vragen stellen aan de verpakkingsexperts van het KIDV. Deelnemers krijgen op deze manier zicht op de recyclebaarheid van hun verpakking én de do’s en don’ts van Design for Recycling.
 

Voor wie?  

Deze online workshop is bedoeld voor medewerkers van FMCG, Retail en Foodservice organisaties die in hun dagelijks werk bezig zijn met het ontwerpen en ontwikkelen van verpakkingen of product-verpakkingscombinaties, zoals verpakkingskundigen, -ontwerpers en -consultants, maar bijvoorbeeld ook MVO-medewerkers, inkoop- en marketingprofessionals.   

Programma & data 

De online workshop bestaat uit een plenair dagdeel en aanvullende verdiepende vragenuurtjes gericht op de specifieke materiaalstromen en bijbehorende recyclechecks.  

De sessie en de vragenuurtjes worden op de volgende dagen aangeboden: 

Plenair dagdeel 

  • Dinsdag 10 juni van 13.00 – 15.00 uur – Workshop Design for Recycling – plenaire introductie  

Verdiepende vragenuurtjes 

  • Dinsdag 17 juni van 13.00-14.00 uur – Vragenuur Recyclechecks Glas en Metaal 
  • Dinsdag 17 juni van 14.30-15.30 uur – Vragenuur Recyclecheck Papier & Karton (papierlaminaten/ drankenkartons) 
  • Donderdag 19 juni van 13.00-14.00 uur – Vragenuur Recyclecheck Kunststof flexibel 
  • Donderdag 19 juni van 14.30-15.30 uur – Vragenuur Recyclecheck Kunststof vormvast  

(Afhankelijk van aantal deelnemers per vragenuurtje kan er besloten worden een extra uur in de plannen.) 

In het najaar van 2025 wordt de workshop nogmaals aangeboden. Houd hiervoor de website in de gaten óf schrijf u in voor de nieuwsbrief. 

Kosten 

De kosten voor deelname aan deze workshop zijn € 150,- excl. btw per persoon. U kunt voor dit bedrag deelnemen aan het plenaire deel en aan de voor u relevante vragenuurtjes. Ook kunt ungratis gebruik maken van onze e-learning modules.  

Docenten  

De training wordt verzorgd door de verpakkingsexperts van het KIDV: Caitlin Ouwehand (verpakkingsexpert op het gebied van Glas en Metaal verpakkingen), Rolf van Sprang (verpakkingsexpert op het gebied van Papier & Karton, papier laminaten en kunststof flexibele verpakkingen) en Niels van Marle (verpakkingsexpert op het gebied van kunststof flexibele en vormvaste verpakkingen) 

Meer weten over de workshop ‘Design for Recycling’?  

Neem contact op met het KIDV, Petra Veen, Adviseur Kennisinfrastructuur, mail p.veen@kidv.nl, telefoon 070 - 762 0580 of mobiel 06 – 57 05 42 74. 

U mag meerdere vragenuren aanduiden
E-mailadres van uw financiële afdeling voor verzending van de factuur
Factuuradres van uw organisatie
Inkoopordernummer (of kenmerk voor factuur)