Dossier

Verwijderingsprotocol voor etiketten op vormvaste PE en PP verpakkingen

Voor het recyclen van PE en PP verpakkingen is het belangrijk dat sub-componenten, zoals etiketten, worden verwijderd van het doelmateriaal. Bij het verwijderen wordt gebruik gemaakt van wrijving en koude was stappen, en in sommige gevallen ook een warme wasstap. Etiketten die niet loslaten, kunnen de verdere recycling verstoren en moeten worden vermeden. Voor de toetsing van verwijderbare etiketten is een protocol opgesteld door het KIDV in samenwerking met het NTCP. Bedrijven kunnen aan de hand van het protocol de loslaatbaarheid bij het NTCP aantonen 

Belangrijk:
De protocollen koud wassen en warm wassen zijn nu geïntegreerd in één protocol.

Het protocol bestaat uit twee documenten (in het Engels beschikbaar): 

Het protocol zelf, dat een omschrijving biedt van de stappen die je moet doorlopen om de test uit te voeren en het materiaal dat je daarvoor nodig hebt. Klik hier voor het protocol 

Aanvullend biedt een rekentool in Excel nog een extra handvat om het protocol te volgen. Klik hier voor de rekentool. 

Beoordelingskader bij het verwijderingsprotocol voor etiketten op vormvaste PE en PP verpakkingen 

Als een weggooi-eenheid met een PE of PP hoofdcomponent een verlijmd etiket bevat, dan moet de verwijderbaarheid hiervan worden getoetst. Dit gebeurt aan de hand van een beoordelingskader waarin beschreven staat onder welke voorwaarden een weggooi-eenheid moet worden getest volgens het verwijderingsprotocol. Klik hier voor het door het KIDV opgestelde beoordelingskader. 

Soms kan een weggooi-eenheid vrijgesteld worden van een test, omdat er in het verleden al een vergelijkbare combinatie van hoofdcomponent, etiket en verlijming is vrijgegeven. Testresultaten uit het verleden zijn vrij in te zien in een
overzicht dat wordt beheerd door het KIDV. Na een toetsing aan de hand van het beoordelingskader kunnen de volgende conclusies worden getrokken. 

 

 

 

 
Een eenheid is vrijgesteld van testen als: 

  1. De weggooi-eenheid, verlijming en etiketcombinatie zelf positief zijn getest volgens het protocol.
     
     
  2. De combinatie op papier identiek is aan een eerder geteste combinatie, inclusief kritische parameters die zijn aangegeven in het beoordelingskader van het verwijderingsprotocol. 

 
Testen volgens het protocol is noodzakelijk als: 

  1. De combinatie van hoofdcomponent, etiket en verlijming op papier identiek is aan een eerder geteste combinatie, maar op een of meer kritische parameters uit het beoordelingskader afwijkt van het verwijderingsprotocol.  
  2. De combinatie van hoofdcomponent, etiket en verlijming op papier identiek is aan een eerder geteste combinatie, maar een of meer kritische parameters uit het beoordelingskader van het verwijderingsprotocol onbekend zijn. 

  3. De combinatie van hoofdcomponent, etiket en verlijming op papier afwijkt van eerder geteste combinaties. 

 

Als een weggooi-eenheid opnieuw moet worden getest volgens het protocol, dan moeten kritische parameters verplicht worden vastgelegd en samen met het testresultaat worden gedeeld met het KIDV. Daarnaast kunnen ook genoemde parameters die niet als kritisch zijn gemarkeerd, optioneel worden toegevoegd. Deze extra informatie helpt het KIDV om meer kennis op te bouwen over de verwijderbaarheid van etiketten. 

Door welke instanties kan ik deze testen laten uitvoeren? 

De testen kunnen voorlopig alleen nog maar door het NTCP worden uitgevoerd. Op de protocollenpagina wordt aangegeven zodra er meer testinstellingen beschikbaar komen die kunnen testen volgens het protocol. 

Wat gebeurt er op vlak van internationale samenwerking? 

Er zijn internationaal veel instanties die certificaten uitgeven voor de recyclebaarheid van verpakkingen. Het is lastig om te bepalen in hoeverre deze vergelijkbaar zijn met het door het KIDV aangegeven protocol. Daarom is het noodzakelijk dat de recyclebaarheid wordt aangetoond volgens het in de KIDV Recyclecheck aangegeven protocol.  

Het KIDV streeft er wel naar om de protocollen af te stemmen met internationale organisaties zoals RecyClass, CITEO en Fostplus zolang deze representatief zijn voor de Nederlandse situatie. Eventuele afspraken die hieruit voortvloeien worden ook gedeeld door het KIDV. Nieuwe bevindingen en onderzoek naar welke variabelen, zoals materiaaldikte, oppervlakte ruwheid en additieven de sterkste invloed hebben op de verwijderbaarheid zullen worden gedeeld via deze protocollenpagina.