Van PPWR tot CEN: Verpact en Fost Plus informeren verpakkingssector op Pack for the Future
Op 13 mei organiseerden Fost Plus en Verpact in Antwerpen het gezamenlijke event Pack for the Future. Hier stonden toekomstige wetgeving voor verpakkingen en het thema ‘Recyclable solutions for everyday packaging’ centraal. Het verpakkings- en recyclinglandschap in Nederland en België en bij uitbreiding Europa is namelijk stevig verstrengeld. Omdat we samen in de Lage Landen koploper zijn in recycling en hergebruik, is samenwerking op uitdagende dossiers vanzelfsprekend: op Pack for the Future zorgden beide organisaties voor verbinding, verdieping en vooruitdenken.
Tijdens verschillende inhoudelijke kennissessies door experts afkomstig van beide kanten van de grens, werd kennis gedeeld over de heetste hangijzers die ons samen te wachten staan.
Sessie 1: PPWR: Insights, impact & implementation
De Europese Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) stond centraal in de eerste presentatie van de dag. Thomas De Meester (Fost Plus) en Paul Christiaens (Verpact) brachten helderheid over de impact van deze wetgeving voor Belgische en Nederlandse bedrijven én hoe ze zich concreet kunnen voorbereiden. Ze hadden het over de kansen en uitdagingen die de PPWR biedt, zoals recyclebaarheid, het gebruik van plastic recyclaat, doelen om verpakkingsafval te reduceren en de administratieverplichtingen. Een onmisbaar kader voor elke producent of importeur.
Sessie 2 – Update CEN WG 10 & WG 3 – D4R Guidelines for the Delegated Act
Wat betekenen de Europese Design for Recycling-richtlijnen in de praktijk? Annemarie Abbeel (FostPlus) en Karen van de Stadt (Verpact) gaven een update vanuit de technische werkgroepen van CEN. Vanuit de PPWR komen eisen die CEN treffen: hoe gaan we de wetgeving vertalen naar werkbare verpakkingseisen? Een begin wordt dit jaar gemaakt met zogeheten traffic light tables, die voor ieder materiaal een kleur bepalen: groen, oranje of rood. Eind 2027 leidt dit proces tot een definitieve bepaling van wat wel of niet aanvaard zal worden onder de PPWR. De presentatie werd afgesloten met een duidelijke oproep: begin nu al je verpakking te verbeteren aan de hand van de bestaande guidelines, dan heb je straks een voorsprong.

Sessie 3 – Improving recyclability
Wat bepaalt of een verpakking écht recyclebaar is? Ulphard Thoden van Velzen (WUR) presenteerde wetenschappelijke inzichten over materialen, mono-structuren en systeemintegratie. Er kwam ook praktische informatie aan bod die essentieel is voor elke verpakkingsspecialist, ontwerper en marketeer. Hoe ga je aan de slag met intrinsiek duurzaam verpakken en integreer je keuzes over materiaal, kleur of ontwerp vanaf het begin om tot een zo duurzaam mogelijke verpakking te komen?
Sessie 4 – Update on innovative sorting and recycling projects in Belgium and the Netherlands
Technologie in actie: Philippe Gendebien (FostPlus) en Rolf van Sprang (Verpact) deelden in hun sessie over innovatieve ontwikkelingen voorbeelden van grensverleggende sorteer- en recyclingprojecten in België en Nederland. Van AI-gestuurde sortering tot pilots met nieuwe materialen; er gebeuren grensverleggende dingen in onze beide landen!
Na een dag vol inzichten, regelgeving en innovatie was het tijd voor verbinding. Tijdens de afsluitende borrel konden de aanwezigen hun netwerk uitbreiden met bedrijven, verpakkingsexperts en -leveranciers die werk maken van écht duurzame verpakkingen.
Met Pack for the Future bevestigen Verpact en FostPlus hun rol als drijvende krachten achter circulaire verpakkingen in Europa. Bedankt aan alle deelnemers, sprekers en partners, we kijken uit naar de toekomstige samenwerkingen.

Meer informatie over het evenement Pack for the Future vind je hier. Wil je meer informatie over de PPWR? Op de website van Verpact vind je alle beschikbare informatie.
Meer weten over evenementen zoals deze? Volg Verpact en KIDV op Linkedin.