'Recycling is belangrijk, maar er is méér tegenwoordig'

Voor de lancering van The State of Sustainable Packaging sprak het KIDV met verschillende partners en experts op het gebied van duurzaam verpakken. Hoe ziet hun dagelijkse praktijk eruit en hoe kijken zij naar het beleid en de ontwikkelingen? Welke samenwerking en innovaties zijn nodig – op korte, middellange en lange termijn – om intrinsiek duurzaam verpakken te bereiken. Dat is verpakken zonder schade aan mens en milieu. In deze aflevering: Roald Lapperre, Directeur-Generaal Milieu en Internationaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

“Voor ons is de kern van duurzaam verpakken, dat bedrijven naar de volledige levenscyclus van hun producten en verpakkingen kijken: hoe kunnen zij zo min mogelijk materiaal gebruiken, hoe brengen zij producten op de markt met een zo laag mogelijke milieu-footprint? Daarbij kijken ze zowel naar de productiekant als hoe consumenten uiteindelijk met – in dit geval – de verpakkingen omgaan. Met elkaar moeten we ervoor zorgen dat een verpakking zo goed mogelijk kan worden gerecycled. Vanuit ons perspectief is het hoofdzakelijk belang dat behoud van grondstoffen loont. In het Nederlandse systeem is recycling belangrijk, maar er is méér tegenwoordig. Reduce en reuse horen er ook bij. Net zoals transparantie en zeker óók een kritische blik op de claims die bedrijven maken.”

“Als het gaat om circulariteit in de breedte, dan zijn we in Nederland hartstikke goed bezig. Met de manier waarop onze multinationals duurzaamheid en circulariteit tot op het hoogste niveau onderdeel hebben gemaakt van hun beleid én hoe zij dat uitdragen, behoren ze tot de koplopers in de wereld. Daar mogen we trots op zijn. Tegelijkertijd zijn we er nog lang niet en hebben we in het hergebruik van grondstoffen nog een lange weg te gaan. Maar het glas is zonder meer half vol, en zelfs nog wel voller dan dat.”

“Met het Plastic Pact NL hebben wij het initiatief genomen om een aantal bedrijven uit te dagen om hun plasticgebruik te verminderen, de recyclebaarheid te verhogen en gerecycled plastic opnieuw te gebruiken. Het is een belofte aan de staatssecretaris van Milieu waar vervolgens heel veel bedrijven hun handtekening onder hebben gezet en die nu in concrete acties vertalen. Dat doen ze goed. ”

“Enkele jaren geleden hebben we met succes een einde gemaakt aan de gratis plastic tasjes. Nu willen we paal en perk stellen aan bepaalde vormen van wegwerpplastics, ingevolge ook de SUP-richtlijn. Het is tegelijkertijd niet onze ambitie om alles te reguleren. Met het Plastic Pact NL laten we zien dat je ook marktpartijen kunt uitdagen om zelf verantwoordelijkheid te nemen. We zien ook dat er daadwerkelijk beweging is. Daarnaast hebben we goede recyclingdoelstellingen en geven we ruimte aan innovatie, zoals met het Versnellingshuis Circulaire Economie en de DEI-regeling.”

Soms is alleen het bij elkaar brengen van partijen en kennis al voldoende"

“Het Versnellingshuis is vooral bedoeld voor bedrijven met een potentiële businesscase op het gebied van circulaire economie. Samen met MVO Nederland en VNO/NCW helpen we om daar rendabele cases van te maken. Voor het midden- en kleinbedrijf is dat meestal lastiger dan voor een multinational. Soms is alleen al het bij elkaar brengen van partijen en kennis voldoende. Met het Versnellingshuis kunnen we potentieel goede ideeën, die nog niet zijn uitgekristalliseerd, daadwerkelijk ondersteunen. Via de DEI-regeling zijn substantiële middelen beschikbaar voor ondersteuning van circulaire initiatieven, onder meer op het gebied van reparatie, recycling en hergebruik van afval en toepassing van biobased grondstoffen. Dus alles wat CO2-reductie oplevert.”

“Als overheid willen we niet óf normstellend, óf regulerend, óf faciliterend acteren. Evenmin willen we een laissez-faire houding. We zoeken het in de combinatie van instrumenten, waarbij we ook fiscaliteit niet mogen vergeten. De verbrandingsheffing die onder het huidige kabinet tot stand is gekomen, heeft als doel om hoogwaardige recycling te bevorderen. Het gaat om de juiste combinatie van verschillende maatregelen én om de samenwerking tussen overheid, bedrijven en kennisinstellingen. Dat samenspel heeft ons land ver gebracht en die aanpak moeten we vasthouden.”

 

Webcast: 'Beyond closing the loops: PackForward'

Meld je nu aan voor deze online meeting (17 september 2020).

Heeft u een specifieke vraag over dit project?

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.