Menu Sluit
Praktijkvoorbeeld

PressurePack magnetronverpakking (2020)

Publicatiedatum: 28 december 2020
Organisatie: Bordex Packaging

De PressurePack magnetronverpakking van Bordex Packaging is dunner en lichter van gewicht dan vergelijkbare schalen en van mono-materiaal (polypropyleen) gemaakt. Een verpakking van mono-materiaal is gemakkelijker te recyclen. De nieuwe verpakking is ontwikkeld om magnetronmaaltijden gaar te stomen met behoud van kwaliteit, smaak en voedingswaarde. Het is niet nodig om gaatjes in de folie te prikken.

In de hoek van de schaal is het zogeheten EasySteam-ventiel verwerkt, dat voor een gecontroleerde luchtafvoer zorgt. En daarmee voor de juiste druk tijdens het afvullen, opwarmen en garen van maaltijden. Als de folie bij toenemende druk gaat bollen, trekt het lipje vanzelf omhoog en ontsnapt de overtollige lucht. Zo ontstaat geen overdruk en wordt de inhoud in eigen stoom gegaard. 

De maaltijdschalen zijn vervaardigd met de zogenoemde EcoFit-spuitgiettechnologie, die Bordex Packaging enkele jaren geleden ontwikkelde. De schalen worden met behulp van de Flow Moulding Technology op relatief kleine machines geproduceerd. Het energieverbruik en de productietijd liggen daardoor aanzienlijk lager dan bij traditionele spuitgietverpakkingen. Om het ‘slimme’ ventiel in de rand van de schaal te verwerken, hoefde evenmin ander materiaal te worden gebruikt. Verder was geen extra materiaal nodig om de schaalwanden te verstevigen. Zo kan tot twintig procent op de grondstof worden bespaard. 

Bordex Packaging streeft ernaar dat de verpakkingsindustrie evolueert naar een circulaire economie. Zo ontwerpt en realiseert het bedrijf verpakkingsoplossingen met duurzaamheid in gedachten. Mono-verpakkingen en de gebruikte EcoFit-technologie zijn daarvan voorbeelden. Ook wordt al in de ontwikkelfase rekening gehouden met designs voor next use. Het bedrijf wil het gebruik van virgin PET in 2027 reduceren tot nul procent.