Rapportage

Pilot inzamelen en hergebruik drankenkartons

Publicatiedatum: 11 juni 2013
Organisatie: KIDV

Deze publicaties bevatten de resultaten van pilot ‘Inzamelen en hergebruik drankenkartons’ die het KIDV in 2013 uitvoerde naar de milieu- en kostenprestaties van de verschillende manieren voor het inzamelen en hergebruiken van drankenkartons.

In deze publicaties staan de uitkomsten van de pilot ‘Inzamelen en hergebruik drankenkartons’. Deze pilot voerde het KIDV uit van mei tot november 2013 en was gericht op de milieu- en kostenprestaties van de verschillende manieren voor het inzamelen en hergebruiken van drankenkartons.

In 37 gemeenten en twee nascheidingsgebieden werden inwoners opgeroepen om zoveel mogelijk lege drankenkartons na gebruik te scheiden en in te leveren. Het ging om pakken voor bijvoorbeeld vla, yoghurt, melk, appelsap of andere dranken, maar ook om de kleine limonadepakjes die kinderen vaak mee naar school nemen. In de pilot werd gewerkt met drie methoden: aparte inzameling van drankenkartons, nascheiding en inzameling samen met oud papier of plastic.

De pilot toonde aan dat inzameling en recycling van drankenkartons milieuwinst oplevert ten opzichte van verwerking in de afvalverbrandingsinstallatie. Recycling is technisch mogelijk en kan een aanzienlijk rendement opleveren. Uit de pilot bleek dat - bij nascheiding – in het gunstigste geval tot 63 procent van het materiaal herbruikbaar is. Dat zijn vooral papiervezels. Het rendement kan verder omhoog, wanneer ook de doppen en het plastic of aluminium materiaal binnenin de drankenpakken worden gerecycled. Apart inzamelen is het duurst. Nascheiding en inzameling met een ander afvalproduct varieert rond overlappende bedragen.

Het KIDV heeft de resultaten van de pilot eind 2013 aan toenmalig staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu gerapporteerd.

Aanvullende analyse pilot drankenkartons

Bij de aanbieding van deze rapportages aan toenmalig staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu gaf het KIDV aan, dat een aantal deelresultaten nog om nadere beschouwing vroeg. Het ging daarbij om:

  • de verwachte ketenrendementen en de directe ketenkosten als de gegevens van de pilot door middel van scenario’s worden vertaald naar een reguliere praktijksituatie;
  • de risico’s die zijn verbonden aan de microbiologische lading van het recyclaat;
  • de terugslageffecten op onderliggende stromen (oud papier/karton of kunststof) als drankenkartons met deze dragers worden ingezameld.

Om deze vragen te beantwoorden heeft het KIDV een aanvullende analyse uitgevoerd. Deze analyse is mede gebaseerd op aanvullend onderzoek door de WUR/Aachen, op internationale gegevens en op de inzichten van wetenschappers en experts uit het bedrijfsleven en van materiaal- en brancheorganisaties.

Op basis van berekeningen blijkt dat er sprake is van een toename van het percentage herbruikbaar materiaal, een afname van de totale kosten en hogere milieueffecten ten opzichte van de pilot, als gescheiden inzameling van drankenkartons landelijk wordt ingevoerd. De resultaten van de pilot en de aanvullende analyse bieden een goede basis voor  besluitvorming over het al dan niet inzamelen en recyclen van drankenkartons in Nederland.