Packalicious-community verkent routes naar intrinsiek duurzaam verpakken
Hoe ziet duurzaam verpakken er in de toekomst uit? Kunnen we in de toekomst verpakken zonder schade aan mens en milieu? Hier ligt een fikse uitdaging, want er bestaan geen kant-en-klare oplossingen. Een integrale aanpak is nodig, waarbij elke schakel in de keten zijn rol moet pakken en we het samen moeten doen. Daarom is er Packalicious, de learning community waarbinnen bedrijven, wetenschap en onderwijs samen de weg naar intrinsiek duurzaam verpakken verkennen.
Als onderdeel van deze missie faciliteert KIDV de Packalicious-community, waar we op een concrete en constructieve manier samen aan de slag gaan om de toekomst te visualiseren. De partijen die zijn aangesloten bij Packalicious kijken verder dan vandaag, durven te experimenteren en werken samen op pre competitieve basis. Zo ook op 21 november in Amersfoort, waar we samen kwamen voor Packalicious Live!
Chris Bruijnes, directeur van het KIDV, gaf aan waarom we met deze gevarieerde groep bijeen zijn: “Verpakken is nuttig en nodig: het voorkomt schade en voedselverspilling. In de afvalfase werken we aan steeds betere recycling en ook op hergebruik worden steeds meer stappen gezet. Maar omdat we de materiaalkringloop nooit helemaal dicht krijgen, moeten we gezamenlijk ook al aan de volgende stap werken: intrinsiek duurzaam verpakken dus verpakken zonder schade aan mens en milieu.”
Dit werd ook onderschreven door Petra Veen, projectleider van Packalicious. Zij nam de aanwezigen mee in de vier ‘future tables’ die de Packalicious-deelnemers verkennen en acties op ondernemen: “Met de input van de bij Packalicious aangesloten kennisinstellingen zijn verschillende disruptieve toekomstbeelden geschetst. De routes waar we vandaag een start mee maken komen voort uit deze toekomstbeelden. De kracht van deze routes is dat ze op zichzelf verkend kunnen worden maar tegelijkertijd heel sterk met elkaar samenhangen. Juist de verbinding tussen deze routes leidt tot nieuwe, intrinsiek duurzame verpakkingssystemen. Oplossingen en innovaties in een systemisch perspectief plaatsen en de verbinding zoeken is dan ook een belangrijke rol van Packalicious.”
Henk Diepenmaat, directeur Actors Proces Management BV, vulde aan: “Traditionele verpakkingspraktijken zijn uitgebreid getest, ver ontwikkeld en zeer kostenefficiënt. Wet- en regelgeving ondersteunen deze traditionele verpakkingspraktijken maximaal. De introductie van nieuwe, intrinsiek duurzame verpakkingspraktijken is een uitdaging voor ons allen.” Hij riep de deelnemers op om bij het uitdenken van de innovatieroutes niet alleen naar de technische kant van de innovaties te kijken, maar ook zeker na te denken over de beleidsmatige kant en de benodigde governance.
Kim Stemkens, aanwezig namens Jumbo bij future table 1, gaf aan waarom het voor haar belangrijk is om onderdeel te zijn van Packalicious: “Verpakking en product moet je holistisch bekijken, dus het is erg goed dat ik hier als retailer mee aan tafel zit. Wij zijn immers een grote partij in de omslag naar herbruikbaar en het zal ook bij ons moeten gebeuren. Op een dag als deze doe je erg veel inspiratie op voor de toekomst.”
Nadat MIER de deelnemers met verschillende improvisatiecabaret-oefeningen heeft aangemoedigd om alle vooroordelen en de initiële “nee”-reactie, die we allemaal hebben, los te laten, zit de energie er goed in en is het tijd om op te splitsen voor de brainstormsessies van de future tables:
1. Korte ketens voor fruit, groenten en zuivel, onder begeleiding van Else Boutkan.
2. Nieuwe inzamelsystemen voor verschillende soorten verpakkingen, onder begeleiding van Patrick van Baal.
3. Nieuwe materialen en infrastructuur voor end-of-life, onder begeleiding van Marieke Lenders.
4. Standaardisering en de toekomst van branding en shopping, onder begeleiding van Gijs Langeveld.
Onder leiding van de ervaren moderatoren werd de hele dag lang maximaal gebruik gemaakt van de kennis en ervaring van de aanwezigen. Het was een continue aaneenschakeling van delen en uitvragen, opschrijven en schrappen, vragen en antwoorden.
Vanuit Picnic was Marco van Hellenberg Hubar aanwezig, die benadrukte dat het zo lekker concreet was: “Op die manier krijg je echt het gevoel dat we de status quo kunnen gaan doorbreken. Er zit zoveel energie in de zaal met al die verschillende stakeholders, het is een mooie manier om in contact te komen met andere perspectieven en concreet na te denken over wat wél kan.”
Jean-Marc van Maren, die als investeerder in Droppie vooroploopt op het vlak van inzameling van allerhande materialen is het daarmee eens: “Dit was een hele constructieve dag met een enorme variatie aan spelers, ik vond het erg actiegericht. Ik ben regelmatig aanwezig bij dit soort dagen en dit was realistischer dan gewoonlijk, met open informatie-uitwisseling.
2025
De future tables hebben bepaald met welke acties we in 2025 gezamenlijk aan de slag gaan om de innovatieroutes te bereiken en wie en wat we daarbij nodig hebben. De eerste acties worden nu opgestart. Op 11 februari 2025 komen we weer bijeen en vindt uitwisseling van ideeën en acties plaats. In 2025 zullen de Packalicious-deelnemers elkaar tijdens vier bijeenkomsten ontmoeten, maar zeker ook in de tussentijd met elkaar in contact blijven.
Heeft u vragen over Packalicious en/of wilt u deelnemen? Neem dan contact op met projectleider Petra Veen op p.veen@kidv.nl.