- Diensten
- Trainingen en workshops
- Nieuwe Training Duurzaam Verpakken
Basistraining Duurzaam verpakken in de keten
De ambitie om te streven naar de meest duurzame verpakking is waardevol, maar de praktijk is vaak complex. Duurzaam verpakken draait om veel meer dan het verminderen of aanpassen van verpakkingsmateriaal. Het roept vragen op als: Waar begin je? Wat komt er allemaal bij kijken? En wie heb je daarbij nodig?
Duurzamer verpakken? Dat moet je samen doen! |
De basistraining ‘Duurzaam verpakken in de keten’ helpt bedrijven om met een brede blik naar hun verpakkingen te kijken. Deelnemers analyseren niet alleen de verpakking zelf, maar ook de factoren daaromheen — zoals wet- en regelgeving, het beleid en de strategie van de organisatie, materiaalkeuzes, het verpakkingsproces, logistiek en consumentengedrag.
Ook brengt de training de verpakkingsketens in kaart waarin organisaties actief zijn. Wie zijn de stakeholders? Welke rol spelen zij in het verduurzamen van verpakkingen? En hoe beïnvloeden zij de eisen aan de product-verpakkingscombinatie? Door de snel veranderende wetgeving worden deze vragen alleen maar urgenter en is samenwerking essentieel.
Na afloop van de training weten deelnemers aan welke knoppen zij kunnen draaien om tot duurzamere verpakkingsoplossingen te komen — en met welke partijen in de keten ze daarin moeten samenwerken.
Voor wie?
Deze training is bedoeld voor iedereen die in zijn of haar functie te maken heeft met verpakken en verpakkingen, maar geen specifieke opleiding of achtergrond heeft in verpakkingstechnologie of verpakkingsontwerp.
Dan moet je vooral denken aan professionals die zelf niet over de benodigde kennis beschikken, maar deze moeten ophalen bij experts binnen de keten.
De training richt zich daarbij vooral op het MKB: Bedrijven die een relatief klein onderdeel vormen van de verpakkingsketen en daarom andere schakels in de keten nodig hebben om hun verpakking of product-verpakkingscombinatie te verduurzamen.
Programma
De training bestaat uit twee lesdagen van 4 uur en een terugkom moment. Voorafgaand aan de training plannen we een individueel intakegesprek in waarin we de case die u wilt inbrengen en specifieke vragen en leerdoelen bespreken.
De trainingsdagen vinden plaats bij Verpact aan de Henri Faasdreef 312 in Den Haag of op een locatie in het midden van het land.
In het najaar wordt de training op de volgende dagen en locatie aangeboden:
- Dagdeel 1: Dinsdag 23 september van 13.00-17.00 uur (trainingslocatie nabij Utrecht CS)
- Dagdeel 2: Dinsdag 30 september van 13.00-17.00 uur (trainingslocatie nabij Utrecht CS)
- Terug-kom-dag: Dinsdag 25 november van 14.00-16.00 uur (met aansluitend een borrel) (trainingslocatie nabij Utrecht CS)
In het voorjaar van 2026 zal de training nogmaals aangeboden worden. Houd voor de data de KIDV agenda in de gaten.
Dagdeel 1: Inzicht in Duurzaam Verpakken
Dagdeel 2: Van strategie naar actie
Dagdeel 3: Terugkomdag
|
Kosten
Om optimaal van de cursus te profiteren, is het aan te raden als bedrijf twee deelnemers aan de training te laten deelnemen. Het liefst bestaat dit duo uit iemand met een technische achtergrond en iemand met een commerciële achtergrond.
De kosten voor deelname aan de training module zijn € 300,- excl. btw per persoon.
Bij deelname door twee personen betaalt u als bedrijf € 550,- excl. Btw.
Bovenstaande bedragen zijn inclusief koffie/thee/fris en lesmateriaal. Reis- en parkeerkosten zijn voor eigen rekening.
Inschrijven kan via deze pagina.
Docenten
De training wordt namens het KIDV verzorgd door Stefan Hermsen, Jos Vlugter en Siem Haffmans.
Stefan is verantwoordelijk voor Packademy. Een initiatief van GetPact om hun opdrachtgevers met trainingen en workshops te inspireren, up-to-date te houden en verder te helpen in hun werk. Stefan heeft een achtergrond in packaging design en productie bij verschillende bedrijven én onderwijsinstellingen zoals de HAS Green Academy.
Jos is een strategisch onderlegde industrieel ontwerper (Strategic Product Development, TU Delft) en werkzaam als adviseur circulaire economie bij Partners for Innovation. Jos werkte eerder bij de TU Delft aan verschillende MOOCs (massive online open courses), o.a. over het ontwerpen van circulaire verpakkingen.
Siem is werkzaam als strategisch adviseur circulaire economie bij Partner for Innovation. Hij werkt ruim 25 jaar aan duurzame innovatieprojecten voor de industrie, onder andere op het gebied van verpakkingen. Siem heeft veel ervaring in diverse sectoren van de verpakkingsketen en met de invoering van EU wet- en regelgeving.
|