Menu Sluit
Rapportage

'Mapping flexible packaging in a Circular Economy'

Publicatiedatum: 14 oktober 2016
Organisatie: TU Delft

Dit onderzoek laat zien dat flexibele verpakkingen duidelijk een toegevoegde waarde hebben in een circulaire economie. Voor de productie van flexibles zijn minder grondstoffen nodig dan voor alternatieve verpakkingsvormen met een vergelijkbare functionaliteit.

Die toegevoegde waarde kan worden vergroot door meer flexibele verpakkingen in te zamelen en te recyclen en deze grondstoffen opnieuw in te zetten. 

Een aantal andere inzichten die dit onderzoeksproject heeft opgeleverd: 

- Zo'n 80% van alle flexibele verpakkingen bestaat uit monomateriaal, wat ze potentieel geschikt maakt voor recycling in bestaande recyclingsystemen, tegenover 20% multilayer flexibele verpakkingen. (op basis van beschikbare data in twee Europese landen)

- De inzameling van flexibele verpakkingen in alle Europese landen is een voorwaarde voor sortering en recycling van deze materiaalstroom. Inzameling draagt ook bij aan het voorkomen van zwerfafval door deze verpakkingen.

Het onderzoek is uitgevoerd door de TU Delft in samenwerking met diverse bedrijven, waaronder Unilever en afvalverwerker Attero.