- Inspiratie
- Langer houdbare koekjes Banketbakkerij Van Strien
Langer houdbare koekjes Banketbakkerij Van Strien
Beter verpakte koekjes met een langere houdbaarheid voorkomen voedselverspilling en dus een hoge milieubelasting.
Voor een banketbakker die koekjes aanlevert aan bakkerswinkels zijn verschillende zaken van belang: de koekjes moeten zo lang mogelijk vers en knapperig blijven, ze mogen beslist niet breken onderweg. Kosten besparen wordt mogelijk als het lukt om meer koekjes op het pallet te vervoeren.
Een gezamenlijke inspanning zorgde voor een nieuwe verpakking die minder milieubelastend is. Het gaat om een gesealde schaal met deksel, gemaakt van een laminaat met uitstekende barrière-eigenschappen. Door op het moment van verpakken gas toe te voegen in de verpakking, wordt enorme winst geboekt als het gaat om de zogenoemde tht-datum (tenminste houdbaar tot). De verlengde houdbaarheid voorkomt voedselverspilling en dus een hoge milieubelasting.
De banketbakkerij claimt een voor Nederland - én de rest van de wereld - unieke verpakkingsoplossing. Door de richtlijnen van Collomoduul op te volgen, wordt lucht op de pallet ingewisseld voor koekjes en worden kosten bespaard op transport. Het bedrijf geeft aan niet op belemmeringen te zijn gestuit. Wel werd het anderhalf jaar durende traject als lang en kostbaar ervaren. Het testen van alle verpakkkingsvarianten was complex.