Praktijkvoorbeeld

Kracht van de pure jute tas van Sligro

Publicatiedatum: 10 mei 2011
Organisatie: Sligro

Van plastic tasjes schakelde Sligro bij de introductie van het eerlijk & heerlijk concept over op tassen van jute en katoen. De voordelen zijn legio.

Jaarlijks gingen in Nederland meer dan 1,5 miljard plastic tasjes over de toonbank. Ze worden gemiddeld maar 12 minuten gebruikt. Weggooien kent drie hoofdroutes: de kunststof inzameling, restafval en zwerfafval. Sligro stapte voor introductiepakketten van hun eerlijk & heerlijk concept over op tassen van jute en katoen, die gericht zijn op langdurig gebruik. Klanten zijn enthousiast én verbaasd: dat een op het oog fragiel tasje een pakket van 8 kilogram kan dragen...

Jute zuivert, net als bomen, lucht door veel CO2 op te nemen. Het opnamevermogen van jute is alleen veel groter. Het wordt verbouwd in afwisseling met aardappelen of rijst en kan gezien worden als een hernieuwbare grondstof. Die afwisseling met aardappelen of rijst werkt goed, omdat jute overtollig water dat ontstaat door hevige regenval opneemt. Ten slotte maken bepaalde nutriënten in de wortels de grond vruchtbaarder. Dit alles maakt dat het energiegebruik van deze tassen laag is. Het productieproces, van teelt tot weven, gebeurt met de hand en zonder machines. Vervoer naar Nederland gaat per boot. De producent heeft CO2-emissierechten gekocht. Dat is een methode waarmee bedrijven hun klimaatbelasting als het ware 'afkopen'.