Praktijkvoorbeeld

Isolatiemateriaal van gerecyclede snijresten

Publicatiedatum: 6 februari 2018
Organisatie: PackPort

Bij de fabricage van karton, voor bijvoorbeeld verpakkingen, blijven vaak snijresten over. PackPort heeft in samenwerking met ontwerpbureau Plato een nieuwe toepassing gevonden voor het toepassen van dit restmateriaal, namelijk door het deze te malen en te verwerken tot de CellPackThermo (CPT) isolatie packs. 

De CPT is een isolatieverpakking die een volwaardig alternatief is voor de EPS-isolatie box en tegelijkertijd van papier is gemaakt.

De papiervezels bevatten microscopisch kleine luchtcellen waardoor goede isolerende eigenschappen ontstaan. Daarnaast hebben de papiervezels een hoge, soortelijke warmte waardoor ze veel energie kunnen absorberen voordat de temperatuur van het product toeneemt. Tevens zijn de vezels veerkrachtig (bescherming tegen stoten) en goed in staat om vocht te reguleren en absorberen. De vezels zijn verpakt in filterpapier en blijven zo bij elkaar. Het filterpapier is voorzien van PE vezeltjes, wat vermengd is met de papiervezels, welke nodig zijn voor de seal eigenschappen en sterkte. Op dit moment wordt een toets gedaan op de recyclebaarheid van het filterpapier.

De CPT kan worden toegevoegd aan een verzenddoos, waarbij bederfelijke en temperatuur gevoelige producten (bijvoorbeeld vers- en diepvrieslevensmiddelen, farmaceutische producten, bloemen, etc.) tijdens transport worden beschermd tegen temperatuurinvloeden van buiten de verpakking. De versproducten worden koel gehouden met een of meerdere coolpacks/icepacks waarna de CPT wordt dichtgevouwen en de doos kan worden gesloten.

PackPort en verpakkingsdistributeur Bunzl Retail & Industry onderzoeken het onderscheid in milieu impact tussen de CPT in combinatie met een kartonnen doos en een EPS-isolatie box.