Menu Sluit
Instrument

Infographic: Wat gebeurt er met ons plastic verpakkingsafval?

Publicatiedatum: 19 oktober 2016
Organisatie: KIDV

In veel huishoudens is het de vraag wat er gebeurt met de dagelijkse hoeveelheid plastic verpakkingsafval die zij gescheiden inleveren voor recycling. Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en Milieu Centraal geven daar antwoord op met een infographic.

Plastic recycling loont: van inzameling tot nieuwe producten
Hiermee laten beide organisaties aan consumenten zien wat er met ons plastic verpakkingsafval gebeurt. De infographic maakt duidelijk hoe het systeem van de verwerking van plastic verpakkingsafval werkt, met bron-, na-scheiding en het statiegeldsysteem. Ook wordt inzichtelijk gemaakt wat er met het plastic verpakkingsafval gebeurt, zowel via recycling tot nieuwe producten als via de verwerking van reststromen door verbranding met energieterugwinning.

Steeds meer inwoners van Nederland zamelen plastic verpakkingsafval gescheiden in
Tot 2007 werd in Nederland alleen plastic uit het statiegeldsysteem en plastic uit bedrijfsafval gerecycled; er werd nauwelijks ander plastic verpakkingsafval van huishoudens ingezameld en gerecycled. Dankzij het inzamelsysteem Plastic Heroes (bronscheiding) en door na-scheiding is de hoeveelheid sterk gestegen: van 25,2 kton in 2009 tot 162 kton in 2014. Dit is goed voor het milieu en beter dan verbranding met terugwinning van energie.*

Het KIDV en Milieu Centraal stellen de infographic breed beschikbaar om het belang van plastic inzameling en recycling duidelijk te maken. U kunt twee versie van de publicatie downloaden. Klik hier om de infographic in U-vorm te downloaden en  voor de infogaphic in JIJ-vorm.

April Infographic Plastic Recycling

April Infographic plastic recycling jij vorm

De infografic is ook te vinden op de website van het Meldpunt Verpakkingen.

*Bron: Factcheck Plastic recycling.