Rapportage

Flitspeiling plastic tasjes

Publicatiedatum: 17 mei 2016
Organisatie: Onderzoeksbureau SAMR

Uit een zogenoemde ‘Flitspeiling’ die in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu is gehouden, blijkt dat de maatregel om geen gratis plastic tasjes meer te verstrekken effectief is.

Onderzoeksbureau SAMR informeerde bij ruim drieduizend Nederlanders naar de bekendheid, het draagvlak en het effect van de maatregel om geen gratis plastic tasjes meer te verstrekken. Ruim duizend respondenten gaven antwoord. De maatregel blijkt goed bekend. Van de deelnemers aan het onderzoek vindt 90 procent de maatregel ‘uitstekend’ dan wel ‘goed-zeer goed’. Verder geeft 83 procent van de respondenten aan zelf een tas mee te nemen voor hun aankopen in de winkel en 66 procent zegt zelden of nooit te betalen voor een tas in de winkel.

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken voerde in 2013 en 2014 samen met de Raad Nederlandse Detailhandel via een pilot en een materiaalstudie onderzoek uit naar de vermindering van het aantal draagtassen in het winkelkanaal. Uit de pilot ‘Mag het een tasje minder zijn’ bleek ook al dat maatregelen om de hoeveelheid tassen terug te dringen op draagvlak konden rekenen. Een onderzoek onder inwoners van deelnemende gemeenten liet zien dat 87 procent het hier (helemaal) mee eens was. Uit de pilot bleek verder dat in drie maanden tijd een reductie tot 77 procent werd bereikt in het gebruik van plastic tasjes. De uitkomsten van de pilot en het materialenonderzoek zijn samengevat in drietal rapporten. Het KIDV maakte ook een ‘Tasjeswijzer’ en twee filmpjes voor winkeliers en consumenten. Klik hier voor alle onderzoeksresultaten.