Menu Sluit
Nieuws

Update 2021-2022 van Recyclecheck Papier en Karton Verpakkingen

Publicatiedatum: 2 november 2021

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken brengt vandaag een update uit van de Recyclecheck voor Papier en Karton Verpakkingen. Aanleiding voor de nieuwe versie zijn de ontwikkelingen omtrent het afdanken van gelamineerd papier. Sinds oktober 2021 namelijk mogen papier- en kartonverpakkingen die aan één kant van een kunststof laag zijn voorzien, worden afgedankt bij het oud papier.

Update 2021-2022 van Recyclecheck Papier en Karton Verpakkingen

In Nederland beheert Papier Recycling Nederland (PRN) de papierstroom. Om het aandeel gerecycled oud papier en het scheidingsgemak voor burgers te vergroten, heeft PRN besloten om het burgers toe te staan enkelzijdig gecoat of gelamineerd papier en karton voortaan bij het oud papier af te danken. Dit geldt níet voor papier- en kartonverpakkingen met een dubbelzijdige laag; die belemmeren de recycling van papier en karton. Als de cellulosevezels tussen twee lagen kunststof zijn ingesloten, kunnen die niet goed worden losgeweekt en dus niet worden gebruikt om nieuw papier en karton van te maken. In de Recyclecheck wordt dit verder uitgelegd.

Testen

Om de recyclebaarheid van enkelzijdig gecoat en gelamineerd papier en karton aan te tonen, kunnen producenten en importeurs dit laten testen door één van de door PRN geselecteerde testinstituten. Bij een goede testscore zijn deze verpakkingen niet verstorend voor het recyclingproces. Het certificaat/testrapport mag ook afkomstig zijn van de leverancier van het materiaal. Meer informatie over testen is te vinden op de website van Papier Circulair.

Update

U kunt de nieuwe versie (2021-2022) van de Recyclecheck Papier en Karton Verpakking hieronder downloaden. Uw gegevens gebruikt het KIDV om u op de hoogte te houden van nieuwe updates. De Engelse vertaling volgt spoedig.  

 

Download de Recyclecheck Papier en Karton Verpakkingen (versie 2021-2022)

Lees de privacyvoorwaarden van het KIDV.

Meer nieuws en evenementen