Menu Sluit

Community of Practice Laminaatverpakkingen

In de Community of Practice (CoP) Laminaatverpakkingen van het KIDV werken vooraanstaande bedrijven samen om flexibele verpakkingen circulair te maken. De deelnemers zijn FrieslandCampina, Intersnack, Jacobs Douwe Egberts, Mars Wrigley, PepsiCo en Unilever. Zij staan voor vergelijkbare uitdagingen met betrekking tot de recycling van laminaten.

Community of Practice Laminaatverpakkingen

Laminaten zijn verpakkingsfolies, die zijn opgebouwd uit verschillende laagjes kunststof of andere materialen, zoals aluminium. Laminaten hebben uitstekende eigenschappen voor de bescherming en houdbaarheid van (voedsel)producten, maar zijn op dit moment moeilijk te recyclen. De CoP Laminaten richt zich op de implementatie van de zogeheten CEFLEX Guidelines ‘Design for Circular Economy’. CEFLEX is een samenwerkingsverband van meer dan 180 Europese bedrijven, die samen de volledige keten van flexibele verpakkingen vertegenwoordigen.

Er bestaat een discrepantie tussen het toepassen van de CEFLEX-richtlijnen en de huidige manier van inzamelen, sorteren en recyclen van (gemetalliseerde) flexibele verpakkingen. Met de CoP wil het KIDV bedrijven ondersteunen bij het overbruggen van deze discrepantie, door de belangrijkste uitdagingen te identificeren en vervolgens oplossingen te ontwikkelen. De focus ligt hierbij op verpakkingen van chips, koffie, snoep en melkpoeder.

De door de CoP geschetste discrepantie omvat zowel technische beperkingen als institutionele uitdagingen. Enerzijds lopen bedrijven tegen technische beperkingen aan als ze meerlaagse PET-, PE- en PP-verpakkingen willen vervangen door flexibele mono-materialen, zoals OPP en LDPE. Anderzijds is er sprake van een institutionele uitdaging als het gaat om de juiste infrastructuur voor het inzamelen, sorteren en recyclen van flexibele mono-materialen.

Deelnemers aan de CoP zoeken naar oplossingen om de kwaliteit van het gerecycled materiaal uit flexibele verpakkingen te waarborgen. Ook wordt binnen de CoP onderzocht hoe om te gaan met de potentiële impact van inkten, barrières en metallisatie bij ontwerp van flexibele verpakkingen.

Om verder over deze uitdagingen en mogelijke oplossingen te discussiëren, organiseert de CoP rondetafelgesprekken met partners in de verpakkingsketen, waaronder inzamelaars, sorteerders, recyclers en retailers. Dit proces wordt ondersteund door kennisinstituten en experts uit de keten. De CoP Laminaatverpakkingen is mede mogelijk gemaakt door Stichting Afvalfonds.

Resultaat 1: Roadmap Multilayer flexible packaging in a circular economy

Het eerste resultaat van de CoP is de Roadmap Multilayer flexible packaging in a circular economy. Deze Roadmap bevat een technische kijk op de huidige en toekomstige ontwikkelingen in het ontwerp en de recycling van meerlaagse flexibele kunststof verpakkingen. Het KIDV schetst de technische dilemma’s én benoemt acht oplossingsrichtingen om laminaatverpakkingen verder circulair te maken, elk met hun voor- en nadelen. De roadmap wordt ingezet voor een dialoog met ketenpartijen, die op een termijn van drie tot vijf jaar en op Europees niveau moet leiden tot breed gedragen keuzes om deze complexe materie aan te pakken.

Resultaat 2: Webinar 'Unlocking the flexible packaging dilemma' (11 februari 2021)

Op 11 februari 2021 werd de online Verdiepingsbijeenkomst 'Unlocking the flexible packaging dilemma' gehouden. Klik hier voor het verslag. U kunt de bijeenkomst hier terug beluisteren.

Resultaat 3: Informatiekaart Towards Circularity of Flexibel Plastic Packaging in 2025

Tijdens de online Verdiepingsbijeenkomst 'Unlocking the flexible packaging dilemma' werd de (Engeltalige) Information Map - Towards Circularity of Flexibel Plastic Packaging in 2025 gelanceerd. Deze Informatiekaart biedt stakeholders inzicht in alle aspecten van de recycling van meerlaagse flexibele kunststof verpakkingen.

Dossier Meerlaagse verpakkingen

Het KIDV heeft in 2019 onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden en alternatieven voor tien typische en veelgebruikte kunststof laminaatverpakkingen, die op dit moment lastig zijn te recyclen. Meer weten? Bekijk dan onze Dossierpagina: Flexibele verpakkingen en recycling

KIDV Recyclecheck Flexibele Kunststof Verpakkingen

Klik hier voor de actuele Recyclecheck van het KIDV voor flexibele kunststof verpakkingen.

 

 

 

Heeft u een specifieke vraag over dit project?

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates.