Menu Sluit

Community of Practice Laminaat verpakkingen

In de Community of Practice (CoP) Laminaat verpakkingen van het KIDV werken zeven vooraanstaande bedrijven samen om flexibele verpakkingen circulair te maken. De deelnemers zijn FrieslandCampina, Intersnack, Jacobs Douwe Egberts, Mars Wrigley, Pepsico, Nestlé en Unilever. Zij staan voor vergelijkbare uitdagingen met betrekking tot de recycling van laminaten.

Community of Practice Laminaat verpakkingen

Laminaten zijn verpakkingsfolies, die zijn opgebouwd uit verschillende laagjes kunststof of andere materialen, zoals aluminium. Laminaten hebben uitstekende eigenschappen voor de bescherming en houdbaarheid van (voedsel)producten, maar zijn op dit moment moeilijk te recyclen. De CoP Laminaten richt zich op de implementatie van de zogeheten CEFLEX Guidelines ‘Design for Circular Economy’. CEFLEX is een samenwerkingsverband van meer dan 130 Europese bedrijven, die samen de volledige keten van flexibele verpakkingen vertegenwoordigen.

Er bestaat een discrepantie tussen het toepassen van de CEFLEX-richtlijnen en de huidige manier van inzamelen, sorteren en recyclen van (gemetalliseerde) flexibele verpakkingen. Met de CoP wil het KIDV bedrijven ondersteunen bij het overbruggen van deze discrepantie, door de belangrijkste uitdagingen te identificeren en vervolgens oplossingen te ontwikkelen. De focus ligt hierbij op verpakkingen van chips, koffie, snoep en melkpoeder.

De door de CoP geschetste discrepantie omvat zowel technische beperkingen als institutionele uitdagingen. Enerzijds lopen bedrijven tegen technische beperkingen aan als ze meerlaagse PET-, PE- en PP-verpakkingen willen vervangen door flexibele mono-materialen, zoals OPP en LDPE. Anderzijds is er sprake van een institutionele uitdaging als het gaat om de juiste infrastructuur voor het inzamelen, sorteren en recyclen van flexibele mono-materialen.

Deelnemers aan de CoP zoeken naar oplossingen om de kwaliteit van het gerecycled materiaal uit flexibele verpakkingen te waarborgen. Ook wordt binnen de CoP onderzocht hoe om te gaan met de potentiële impact van inkten, barrières en metallisatie bij ontwerp van flexibele verpakkingen.

Om verder over deze uitdagingen en mogelijke oplossingen te discussiëren, organiseert de CoP rondetafelgesprekken met partners in de verpakkingsketen, waaronder inzamelaars, sorteerders, recyclers en retailers. Dit proces wordt ondersteund door kennisinstituten en experts uit de keten. De resultaten van de CoP Laminaten worden vastgelegd in een roadmap.

De CoP Laminaat verpakkingen is mede mogelijk gemaakt door Stichting Afvalfonds.

Meer weten over laminaten? Neem dan ook eens een kijkje op onze dossierpagina: meerlaagse verpakkingen (laminaten)

 

 

 

Heeft u een specifieke vraag over dit project?

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijkse updates.