Menu Sluit

CIRCUP

Om tot een betere inzameling en recycling van koffiebekers te komen is het KIDV samen met brandowners Selecta, McDonald’s en NS Stations het platform CIRCUP gestart. CIRCUP onderzoekt of de papieren wegwerpbeker, die in theorie recyclebaar is, ook daadwerkelijk kan worden gerecycled.

CIRCUP

CIRCUP staat voor de Circulaire Inzameling en Recycling van papieren Cups en overige Papierlaminaatverpakkingen. De oprichting van het platform vloeit voort uit een recent onderzoek van het KIDV naar de inzameling, sortering en recycling van koffiebekers. Hierin werden de mogelijke recyclingroutes en toepassingsmogelijkheden voor papieren drinkbekers in kaart gebracht. Hoofdconclusie van het onderzoek was dat de vezels van gebruikte papieren drinkbekers als grondstof kunnen worden gebruikt om nieuwe producten te maken, zoals hygiënepapier en karton. Een belangrijke voorwaarde hiervoor zijn homogene en schone stromen, net zoals volume en continuïteit.

Papieren wegwerpdrinkbekers behoren tot de zogeheten papierlaminaatverpakkingen voor drink- en etenswaren. Deze verpakkingen zijn gebaseerd op papiervezels met een functionele coating, vaak van kunststof. Jaarlijks komt zo’n 20.000 ton van dit soort bekers op de Nederlandse markt. Eenmaal bij het afval wordt naar schatting ruim 90 procent van de bekers verbrand.

Selecta, McDonald’s en NS Stations willen samen met het KIDV de resultaten en impact van het onderzoek borgen én collectief vervolgacties oppakken, zoals verder onderzoek in de keten uitvoeren. De initiators verzorgen zelf de financiering hiervan. Recyclingbedrijf Renewi heeft zich als eerste partner aangesloten. CIRCUP roept alle bedrijven op die papieren wegwerp drinkbekers in groten getale op de markt brengen om zich aan te sluiten bij het collectief. Dit zijn kantoren, instellingen en overheden en hun cateringbedrijven, evenals fast-service restaurants die hun dranken aanbieden in papieren drinkbekers. Als meer bedrijven zich aansluiten bij CIRCUP kan de hoeveelheid ingezamelde drinkbekers omhoog. Daarnaast staan er verschillende acties en onderzoeken op de agenda voor het komende jaar.

Meer weten en aanmelden

Wil je meer weten over CIRCUP en deelnemen aan dit initiatief? Kijk dan op www.circup.nl of neem contact op met projectleider Marc Reijnders van het KIDV (m.reijnders@kidv.nl).

 

 

Heeft u een specifieke vraag over dit project?

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks updates.