Menu Sluit
Agenda

Circular Design Class - Verpakkingen (VOL)

18 sep. 2020
 • nader te bepalen

Hoe kun je als verpakkingsontwerper bijdragen aan de circulaire economie? De circulaire economie is een systeem waarin producten langer meegaan en ook verpakkingen slim worden hergebruikt en gerecycled. Dit vraagt om nieuwe ontwerpen én nieuwe businessmodellen.

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) en CIRCO organiseren een Circular Design Class om verpakkingsontwerpers kennis en nieuwe inzichten te bieden op het gebied van circulair design en circulaire businessmodellen. Daarbij kijken we naar uiteenlopende praktijkvoorbeelden van koplopers. Vervolgens passen we deze inzichten toe op jouw eigen businesscase.

De aanpak van de CIRCO Class is gebaseerd op het onderzoek en het boek Products that Last (Conny Bakker et al., TU Delft) en het boek Products that Flow (Siem Haffmans et al., Partners for Innovation) en de daarin beschreven businessmodellen en ontwerpstrategieën.

Programma

Eerst duiken we in het gedachtengoed van de circulaire economie. We analyseren de huidige lineaire waardeketen. Ook onderzoeken we samen hoe je tot een circulaire verpakkingsoplossing kunt komen door de toepassing van circulaire ontwerpprincipes. Daarna gaan we gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën. De kansen die er liggen verkennen we verder. In een aantal interactieve werkvormen verwerken we alle eerder verzamelde inzichten tot circulaire producten en diensten. Dit wordt uitgewerkt in een roadmap. We sluiten de dag af met een pitch.

Praktische informatie

 • Voor wie? 
  Iedereen die in de dagelijkse praktijk bezig is met inkoop of ontwerp van verpakkingen, zoals verpakkingsontwerpers, verpakkingskundigen en verpakkingsconsultants.
 • Kosten 
  De kosten voor deelname bedragen €150 excl. btw per deelnemer, inclusief lunch en boek. De werkelijke uitvoeringskosten bedragen €500 excl. btw per deelnemer. Het gereduceerde tarief wordt mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
 • Trainers
  De Class wordt geleid door Siem Haffmans (CIRCO, Partners for Innovation) en Niels van Marle (KIDV).
 • Locatie
  In verband met covid-19 is het op dit moment nog niet duidelijk of de Class digitaal of fysiek gaat plaatsvinden. Houd voor het laatste nieuws dit nieuwsbericht in de gaten.

Waarom meedoen?

 • Inzicht in en kennis over circulaire economie, businessmodellen en ontwerpstrategieën.
 • Vergroot je (proces)kennis via tools en methodes om naar een circulaire toekomst te werken.
 • Ontdek de integrated design approach.
 • Ontdek jouw rol in de circulaire economie en begrijp waar je staat in het proces.
 • Door je veel kennis, vaardigheden en tools eigen te maken, ben je beter geëquipeerd om een duidelijke rol te pakken naar alle partijen binnen en buiten de branche.
 • Ontwikkel je tot een onderscheidende change agent met groeikansen voor jou en je bedrijf.
 • Word deel van een groeiend netwerk van circulaire professionals en zet de eerste stappen naar een circulaire toekomst.

Deze Class zit vol en u kunt zich helaas niet meer aanmelden. Wilt u op de hoogte worden gehouden van toekomstige trainingen? Mail dan naar Petra Veen (p.veen@kidv.nl).