Menu Sluit
Agenda

Circular Design Class - Single Use Plastics (wordt verplaatst)

15 mrt. 2021
-
22 mrt. 2021
  • Online

CIRCO en het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) organiseren een Circular Design Class specifiek gericht op single use verpakkingen. Tijdens deze Class krijg je inzicht in de basics van circular design en circulaire businessmodellen, met praktijkvoorbeelden van koplopers. Vervolgens passen we deze inzichten toe op jouw eigen case.

Let op: deze Class wordt verplaatst. Binnenkort volgt meer informatie over de nieuwe data. Wilt u op de hoogte blijven? Mail dan naar info@kidv.nl. 

Single use plastics

Als onderdeel van de EU Strategy on Plastics treedt op 3 juli 2021 de Single-Use Plastics richtlijn in werking.

Verpakkingen en disposables die gebruikt worden voor horeca en ‘on-the-go’ markt vallen voor een groot deel onder deze SUP richtlijn.

Deze verpakkingen en disposables worden na eenmalig gebruik afgedankt en belanden grotendeels in het restafval of erger nog, ze eindigen als zwerfafval in het milieu. Door deze lineaire levensloop gaat er veel waarde verloren in de keten.

Dit vraagt om nieuwe ontwerpen én nieuwe business modellen. Zowel voor bedrijven die single-use verpakkingen en disposables produceren en de retailbedrijven die dit op de markt brengen.

De aanpak van de CIRCO Class is gebaseerd op het onderzoek en de boeken Products that Last (Conny Bakker e.a., TU Delft) en Products that Flow (Siem Haffmans e.a., Partners for Innovation) en de daarin beschreven businessmodellen en ontwerpstrategieën.

Programma

De CIRCO Class bestaat uit twee workshops van een halve dag. Het programma ziet er als volgt uit:

Workshop 1 - 3 uur

Tijdens deze eerste sessie duiken we in het gedachtengoed van de circulaire economie. We analyseren de huidige lineaire waardeketen. Vervolgens onderzoeken we samen hoe je tot een circulaire verpakkingsoplossing kan komen door de toepassing van circulaire ontwerpprincipes.

Workshop 2 - 3 uur

In de tweede sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en ontwerpstrategieën. We pakken de kansen uit de voorgaande workshop op en verkennen ze verder. In een aantal interactieve werkvormen verwerken we alle eerder verzamelde inzichten tot circulaire producten en diensten. Dit wordt uitgewerkt in een roadmap of een pitch.

Voor wie?

Iedereen die in de dagelijkse praktijk bezig is met inkoop of ontwerp van single use verpakkingen, zoals verpakkingsontwerpers, verpakkingskundigen en verpakkingsconsultants, inkopers en marketeers.

Online Class

De twee dagdelen van de Online Class zijn verdeeld in blokken: presentaties, zelf werken en online terugkoppeling en discussies. De trainers geven plenair uitleg over de theorie en vervolgens ga je zelf aan de slag, met ondersteuning van de trainers. De resultaten delen we vervolgens ook met de groep.

Wat feiten op een rij over de Online Class:

✔We maken gebruik van de collaborative online platforms ZOOM en Mural, waardoor de CIRCO ontwerpmethodiek online toegankelijk is;

✔Er is veel interactie met de trainers en de andere deelnemers ingebouwd en trainers kunnen meekijken met de gemaakte oefeningen;

✔De techniek is niet ingewikkeld, en er is een helpdesk beschikbaar. Ook krijgen de deelnemers van tevoren een introductie.

✔Ter voorbereiding van workshop 1 zullen de deelnemers een intake hebben en een introductiefilmpje ontvangen. Tussen workshop 1 en 2 is er een huiswerkopdracht.

FAQ

Op www.circonl.nl/faq-online-track vind je de meest actuele en uitgebreide versie van alle veel gestelde vragen.

Waarom meedoen?

✔Inzicht in en kennis over circulaire economie, businessmodellen en ontwerpstrategieën.

✔Vergroot je (proces)kennis via tools en methodes om naar een circulaire toekomst te werken.

✔Ontdek de integrated design approach.

✔Ontdek jouw rol in de circulaire economie en begrijp waar je staat in het proces.

✔Door je veel kennis, vaardigheden en tools eigen te maken, ben je beter geëquipeerd om een duidelijke rol te pakken naar alle partijen binnen en buiten de branche.

✔Ontwikkel je tot een onderscheidende change agent met groeikansen voor jou en je bedrijf.

✔Word deel van een groeiend netwerk van circulair professionals en zet de eerste stappen naar een circulaire toekomst.

Kosten

De kosten voor deelname bedragen €150,- ex. btw per deelnemer.

Let op: deze Class wordt verplaatst. Binnenkort volgt meer informatie over de nieuwe data. Wilt u op de hoogte blijven? Mail dan naar info@kidv.nl.